trening prostega potapljanja

Kakšen je trening plavanja in prostega potapljanja?

apnea Uncategorized @sl

Sezona vodenih treningov 2022/23 bo že deveta, ko organiziramo trening plavanja in prostega potapljanja. V tem času smo razvili novo obliko vadbe, ki temelji na prostem potapljanju. Ima svoje značilnosti in prednosti, ki vam jih bomo v nadaljevanju predstavili. Pojasnili bomo tudi, zakaj večina kar trikrat poveča sposobnost plavanja pod vodo.

Komu je namenjen trening plavanja in prostega potapljanja?

Vsem, ki želijo bolj atraktivno in uporabno obliko treninga plavanja. Prav tako nudi zares odlično celostno vadbo, ki združuje plavalno vzdržljivosti, sproščanja in prosto potapljanje.

PRIJAVA NA POIZKUSNI TRENING PROSTEGA POTAPLJANJA

PRIJAVA

Kakšni so cilji vadbe?

  • učenje športnih tehnik plavanja
  • spoznavanje tehnik dihanja
  • plavalna vzdržljivost
  • dolgo in lagodno plavanje pod vodo
  • tehnike sproščanja

Pridobljene veščine pa udeleženci najpogosteje uporabijo za bolj učinkovito plavanje pod vodo, podvodni ribolov, surfanje, snorklanje in seveda glbinsko prosto potapljanje.

Kakšno predznanje je potrebno za udeležbo na treningih?

Številni se pridružijo brez predznanja z namenom, da jih prvo naučimo pravilnega plavanja na gladini. Za takšne je primerna začetna skupina

Tisti s plavalnimi izkušnjami in treningom prostega potapljanja navadno izberejo nadaljevalno skupino. Tu je večji povdarek na izpopolnjevanju plavalne tehnike in podvodnem plavanju. 

Tekmovanj željni udeleženci pa sodelujejo v  performance skupini, kjer je vadba izključno namenjena dolgim potopom.

Kako poteka učenje plavanja?

Prve tri mesece v začetnem programu namenimo učenju plavanja. Cilj je športna tehnika kravl, prsno, prsno pod vodo in delfinovo gibanje. Takoj, ko je tehnika svojena, jo začenmo uporablati za trening prostega potapljanja.

Kako boste povečali kapaciteto pljuč?

Dihanje in prosto potapljanje sta med seboj neločljivo povezana. V tretjem mesecu treningov boste spoznali tehnike za krepitev dihalnih mišic. 

Prav tako vam bomo predstavili tehniko dihanja, ki jo uporabljamo za čim globlji vdih in dihanje po potopu.

BREZPLAČEN VIDEO PRIROČNIK O DIHALNIH VAJAH

PRENESI

Zakaj med potapljanjem srčni utrip pade 20% nižje kot med spanjem?

Dihanje je osnova sproščanja. Zato skozi dihalne vaje spoznavamo tudi tehnike sproščanja pred  potopom. 

Povsem drug nivo sprostitve pa dosežete pod vodo. Tam se sproži potapljaški refleks sesalcev zaradi katerega se umirijo vsi procesi v našem telesu. Srčni utrip pa pade tudi 20% nižje kot v spanju.

Ali lahko podvojim čas in dolžino plavanja pod vodo?

Večina novih udeležencev že po treh mesecih podvoji plavanje pod vodo. Ob koncu pa večina uspe doseči trikrat večjo dolžino. To je zaradi bolj učinkovitega plavanja, močnejšega potapljaškega refleksa in velje sproščenosti. 

Ta vidik je zelo pomemben za vse podvodne lovce. Vsi poročajo, da s pomočjo treningov podaljšajo svoje potope in skrajšajo čas na gladini potreben za počitek. To na koncu vodi do lažjega ulova. 

Surferji imajo več kondicije za “pedlanje” in so bolj sproščeni ter varni, če se znajdejo pod valom.  

Si želite tudi vi spoznati potapljanje na vdih?

Pridružite se nam na treningih in tečajih prostega potapljanja!

Treningi potekajo vsak teden na bazenu in so primerni za vsakogar, ki išče vrhunsko rekreativno vadbo. Tečaji pa potekajo vsak mesec in so namenjeni bolj poglobljenemu znanju in spoznavanju osnov prostega potapljanja.