dihanje pred potopom

Dihanje za premagovanje stresa

apnea Uncategorized @sl

Kaj imajo skupnega rekordni potopi preko globine 100m in soočanje z vsakodnevnim stresom? DIHANJE, naše najmočnejše orožje za premagovanje stresa in uspešno spopadanje z ostalimi izredno pomembnimi dogodki na različnih področjih življenja. Zato bi poleg tehnik dihanja, ki jih tudi sam uporabljam pred rekordnimi potopi z vami želel deliti tudi:

 • ODZIV NA STRESNO SITUACIJO

  Spoznajte kako se spremeni frekvenca dihanja in kaj to pomeni za prekrvavitev možganov in sposobnost razmišljanja.

 • IZREDEN POMEN CO2

  CO2 je mnogo več kot le stranski produkt celičnega dihanja. Je ključen za optimalno delovanje in prekrvavitev telesa.

 • NAČIN DIHANJA ZA PREMAGOVANJE STRESA

  Tu boste našli odgovore na hitrost in globino dihanja, skozi nos ali skozi usta in kateri del prsnega koša uporabimo za dihanje?

 • brezplačen videopriročnik o dihanju

  Spopznajte vaje, ki jih tudi sam uporabljam za trening svojih pljučniih sposobnosti.

BREZPLAČEN VIDEO PRIROČNIK O DIHALNIH VAJAH

PRENESI

1. Višja frekvenca dihanja in slabše miselne sposobnosti

Ob stresu se izrazito zviša frekvenca dihanja, to postane plitko, skozi usta in z zgornjim delom prsnega koša. Pojavi se tudi vzdihovanje. V preteklosti je to imelo smisel, saj smo bili s takimi situacijami soočeni, ko smo se borili za življenje. In ker se je povečala naša fizična aktivnost, je telo razvilo mehanizme za podzavestno aktivacijo dihanja, zvišanje frekvence bitja srca in izločanje adrenalina.

Danes, ko smo s tem soočeni že zgolj med sedenjem za računalnikom, to predstavlja velik problem, saj se zmanjša prekrvavitev možganov, dihalne poti se skrčijo in oskrba telesa s kisikom se zmanjša. Posledično se zmanjša naša sposobnost za premagovanje stresa.

2. Hitrejše dihanje na pomeni več kisika!

Količina kisika v telesu je glavnino časa enaka. Sploh pa ni odvisna od hitrosti dihanja. Če v mirovanju dihamo z visoko  frekvenco dihanja, bo to imelo izjemno slab učinek na delovanje našega telesa. To povzroči zmanjšano oskrbo vitalnih delov telesa s kisikom in manjši pretok krvi skozi možgane, kar neposredno vpliva na našo razsodnost, učinkovitost in sposobnost reševanja problemov. Za povrh pa se skrčijo še dihalne poti, kar vodi v začaran cikelj vedno hitrejšega dihanja - hiperventilacije. V kolikor tega ne prekinemo, lahko vse skupaj vodi celo do popolne izgube zavesti.

VODENI TRENINGI

Pridružite se nam na vodnih treningih v bazenu!

INFO in PRIJAVE

3. Dihanje skozi nos ali usta?

Zelo preprosto, premagovanje stresa je najbolj uspešno, ko zapremo usta in dihamo zgolj skozi nos. To je osnova zdravega dihanja. Nos je organ, ki je namenjen dihanju. Že sama anatomija nosu vam bo omogočila optimalen dihalni volumen. Morda boste imeli prvih nekaj vdihov močnejši občutek potrebe po vdihu, a po nekaj minutah se telo privadi in dihanje skozi nos bo postalo povsem lahkotno. Na to bodite pozorni še posebej med spanjem, športno aktivnostjo in vsakič, ko začutite, da ste se ujeli v stresno situacijo. Če želite izboljšati svojo CO2 toleranco, si preberite naš članek o treningu zadrževanja sape. Če povzamemo,  vedno dihajte skozi nos

4. Dihanje s pomočjo zgornjega ali spodnjega dela pljuč?

Drugi nasvet, ki se ga poizkusite držati, pa je dihanje s pomočjo trebušne prepone. Imamo tri glavne sklope dihalnih mišic: ramenski obroč, medrebrne mišice in trebušno prepono. Kateri del pljuč bomo napolnili z zrakom je odvisno od tega, kateri sklop mišic bomo uporabili. Izkaže se, da je dihanje najbolj učinkovito takrat, ko za to uporabimo trebušno prepono. Spodnji del pljuč je mnogo bolj prekrvavljen, zato je izkoristek vdihnjenega zraka večji. Prav tako ne pritiskamo na srce, ko se zgornji del dihal širi in s tem dviguje srčni utrip.

TEČAJI PROSTEGA POTAPLJANJA

Preverite termine in lokacije tečajev v letu 2021.

INFO in PRIJAVE

5. Kakšna je optimalna frekvenca dihanja?

Frekvenca dihanja je še zadnja stvar na katero je dobro biti pozoren. Ko se želite umiriti, naredite deset izredno plitkih vdihov in izdihov. Ti naj bodo tako nežni, da sploh ne začutite pretakanja zraka skozi nosnice. Na koncu se vam bo srčni utrip umiril in vznemirjenost zmanjšala. 

Zgoraj predstavljeno tehniko sam že leta uporabljam za dihanje pred vsakim potopom. Več ur pred štartom diham le skozi nos. Dihanje je plitko in občutek imam, kot da bi imel ves čas rahlo potrebo po globljem vdihu. To mi omogoča, da v telesu ohranjam optimalno razmerje med O2 in CO2. Srčni utrip ostane nizek, prekrvavljenost možganov je maksimalna in sposobnost za učinkovito delovanje je s tem najvišja. Kar nekaj časa sem potreboval, da sem jo zavestno vključil tudi v ostala področja. Nad pozitivnimi rezultati sem navdušen in iz srca jo proporočam vsem. Poizkusite, verjamem, da boste pozitivno presenečeni 😉

6. BREZPLAČEN VIDEOPRIROČNIK O DIHALNIH VAJAH

Z enakj preprostimi dihalnimi vajami lahko izjemno izboljšate vaše dihalne sposobnosti. Pripravil sem vam videopriročnik z opisi in demonstracijo ključnih vaj, ki jih tudi sam izvajam. Z veseljem vam ga pošlem na vaš email naslov.

Samo Jeranko


Si želite tudi vi spoznati potapljanje na vdih?

Pridružite se nam na treningih in tečajih prostega potapljanja!

Treningi potekajo vsak teden na bazenu in so primerni za vsakogar, ki išče vrhunsko rekreativno vadbo. Tečaji pa potekajo vsak mesec in so namenjeni bolj poglobljenemu znanju in spoznavanju osnov prostega potapljanja.