6 nasvetov za šnorklanje z otroki

Neza Cec Nasveti

Poletje se hitro približuje in skrajni čas je, da razmislimo, kaj vse bomo letos počeli s svojimi malimi raziskovalci. Ena od aktivnosti, ki je ne smete izpustiti, je šnorkljanje. Šnorkljanje pomeni, da z masko na obrazu in plavutmi na nogah odkrivamo priobalni morski svet. Z otroki pod vodo lahko opazujete različne ribe, alge, školjke, ježke in druga morska bitja. Tako jim boste odprli pogled v popolnoma nov svet in poskrbeli za obilo zabave. Da pa bo vaše raziskovanje tudi varno in sproščeno, smo za vas pripravili pet nasvetov.

1. Nikoli ne šnorkljamo sami

Tako kot za vse proste potapljače velja, da se nikoli ne potapljamo sami, je tudi pri šnorkljanju pomembno, da imamo otroke pod nadzorom, predvsem tiste, ki se že znajo potopiti kakšen meter pod vodo. Malo starejšim otrokom lahko pred šnorkljanjem tudi pojasnite, da lahko v ekstremnih primerih pride tudi do izgube zavesti, zato morajo paziti drug na drugega tako, da je pod vodo vedno samo eden in da svojega prijatelja opazujejo, kako pride iz vode in zadiha. Pomembno je tudi, da ne tekmujejo drug z drugim pri doseganju večjih globin ali časov pod vodo, saj tako povečajo možnost za nesrečo.

2. Osnovno izenačevanje

Otrokom pojasnite, da jih pri potapljanju pod vodo nikoli ne smejo boleti ušesa. Da se to ne bi zgodilo, se morajo namreč naučiti osnovnega izenačevanja. To storijo tako, da si trdno zatisnejo nos, zaprejo usta in pihnejo, tako da jim rahlo poči v ušesih. Zato se morajo med potopom ves čas držati za nos, pihati in se vrniti na povržino takoj, če pride do bolečine.

3. Oprema

Dobra oprema je osnova za užitek pri odkrivanju podvodnega sveta. Maska se mora dobro prilegati obrazu, da ne pušča vode. Predvsem se izogibajte mask, ki pokrivajo celoten obraz in imajo vgrajeno dihalko. Te maske sicer omogočajo dihanje skozi nos, a so precej bolj nevarne, če jih zalije voda. Tudi za dihalko velja, da je najboljša povsem običajna varianta. Pri plavutkah pa je pomembno, da so prave velikosti in otrokom ne plešejo na nogah.

4. Zaščita ušes po šnorkljanju

Otroci so še bolj nagnjeni k vnetim ušesom, kar lahko pokvari poletne počitnice. Ko pridejo iz vode, naj si obvezno obrišejo vodo v ušesih, potem pa naj imajo nekaj časa na glavi trak ali kapo, predvsem kadar je zunaj vetrovno.

5. Ne dotikajmo se podvodnih bitij

Nabiranje školjk in ježkov je zabavno, a vseeno povejte otrokom, da se večine morskih bitij ne smejo dotikati. Marsikatere korale so namreč ostre, ožigalkarji jih lahko opečejo, predvsem pa lahko z dotikom poškodujejo nekatera bitja, zato jih naučite, da spoštujejo okolje v katerem so in ga občudujejo le z očmi.

Bonus nasvet

Če pod vodo opazite kakšno plastenko ali drug kos smeti, vam bo narava hvaležna, če ga odstranite. 🙂