Alenka Artnik in Samo Jeranko na svetovnem prvenstvu

Alenka Artnik zlata, Samo Jeranko bronasti na svetovnem prvenstvu

apnea Uncategorized @sl

Izjemno je, da prav na vsakem globinskem prvenstvu osvajamo odličja! Vse je tako enostavno - potop, nasmeh, aplavz sodnikov - in že je okoli vratu medalja. No, ni tako samoumevno kot se morda zdi. Vabljeni k branju reportaže iz minulega svetovnega prvenstva, ki sva se ga udeležila z Alenko Artnik

Alenka Artnik zlata v disciplini z mono in stereo plavutjo, Samo Jeranko z bronasto medaljo v disciplini potop brez plavuti.

Vabljeni na vodene apnea treninge!


V dobri družbi in pod vodstvom vrhunskih trenerjev boste osvojili tehnike plavanja in izboljšali svoje potapljaške veščine. Zagotovite si mesto v sezoni 2023/24.

Kje je potekalo letošnje prvenstvo v prostem potapljanju, ki sta se ga udeležila Alenka Artnik in Samo Jeranko?

Letošnje prvenstvo v prostem potapljanju je potekalo v Hondurasu na otoku Roatan v Karibskem morju. Honduras je vse prej kot počitniška destinacija. Imajo enega najnižjih BDP-jev na prebivalca in eno najvišjih stopenj umorov. Ne ravno vabljiva statistika. 

Kljub temu pa otok Roatan predstavlja nekakošno oazo. V času evropske kolonizacije je bil zatočišče piratom. Danes pa je priljubljena potapljaška in turistična destinacija.

Prekrasni sončni zahodi pod palmo na plaži so eden lepših prizorov na tem otoku. 

Otok leži na območju Meso-ameriškega koralnega grebena. To je drugi največji koralni greben na svetu. In tik ob njem, nekaj sto metrov od obale, je potekalo CMAS globinsko svetovno prvenstvo v prostem potapljanju.

CMAS kot krovna organizacija je izvedbo že drugič podelilo organizatorju iz Roatana. Prvič je bilo tam svetovno prvenstvo 2019. Reportažo najdete na tej povezavi.

Bogati koralni greben omogoča potapljanje s številnimi tropskimi ribami. Še posebej je priljubljeno potapljanje z morskimi psi in želvami. 

Tekmovalni poligon je postavljen tik ob koralnem grebenu. Ta je le nekaj sto metrov oddaljen od obale. Na prvem treningu sem bil presenečen na temperaturo morja. Na gladini je morje imelo kar 30C. 

Dopinška afera je zaznamovala tedne pred svetovnim prvenstvom v prostem potapljanju

Prvenstva se je udeležilo 107 tekmovalcev iz 36 držav. Številčnejše so bile reprezentance iz Amerike in Latinske Amerike. Manj je bilo udeležencev iz Evrope, medtem ko najboljših aziskih prostih potapljačev na prvenstvu ni bilo. 

Po lanskoletni prepovedi nastopanja, so pod “nevtralno” zastavo prvenstva ponovno lahko nastopili Ruski športniki. Vendar le moški. Dogovr je, da istočasno ne tekmujejo športniki istega spola iz Ukraine in Rusije. 

Prvenstvo je zelo številčno. Prevladovale pa so ekipe iz Amerike in Latinske Amerike. Na sliki utrinek iz otvoritvene slovesnosti. 

Tedni pred prvenstvom so bili v potapljaških krogih zelo burni. V začetku julija so trem hrvaškim reprezentantom ob pregledu prtljage pred tekmovanjem Vertical Blue odkrili prepovedane diuretike. Petar Klovar, do takrat svetovni rekorder v disciplini brez plavuti in prosti potop, ter njegov trener Vitomir Klovar sta bila zato suspendirana. Sanda Delija pa se je izognila suzpenzu. 

Prav tako se prvenstva ni udeležil absolutni svetovni rekorder v disciplini brez plavuti William Trubridge. On je kot organizator tekmovanja Vertical Blue julija vodil preiskavo proti hrvaški ekipi. Ti so proti njemu sprožili postopek zaradi domnevno nepravilne obravnave.

Odsotnost Alessie Zecchini in odzivi na dokumentarni film The Deepest Breath

Na prvenstvu je manjkala tudi Italjanka Alessia Zecchini. Spomladi je Alessia na Filipinih izboljšala svetovna rekorda Alenke Artnik v disciplini z mono plavutjo in stereo plavutjo. Takrat si je med pripravami pri izvajanju vaj z utežmi hudo poškodovala hrbtenico. Potrebna je bila operacija, zaradi česar je ni bilo na prvenstvu. 

Je pa Alessia julija poskrbela za veliko pozornosti z dokumentarnim filmom The Deepest Breath. Ta je predvajan na platformi Netflix in govori o smrti potapljača Sevena Keenena. Ponesrečil se je med reševanjem Alessije, ko je ta želela preplavati slavni Arch v Dahabu. Film je bil v skupnosti prostih potapljačev sprejet z mešanimi odzivi.

Pridružite se nam na tečaju potapljanja na vdih!


Kar 95% udeležencev že prvi dan lahkotno zadrži sapo več kot 2min, 60% pa se jih drugi dan sproščeno potopi globlje od 15m.

Naslednji termini:

  • 20 - 21. september (nadaljevalni)
  • 26 - 27. september (začetni)

KAKO SO POTEKALI TRENINGI PRED SVETOVNIM PRVENSTVOM?

Alenka je glavnino svojih treningov opravila na Filipinih in se nato julija udeležila tekmovanja na Bahamih. Tam je blestela in izboljšala svetovni rekord v disciplini s stereo plavutmi. Na Roatan je prišla v začetku avgusta in se v miru prilagajala na nove pogoje. 

Sam sem julija in avgusta opravil nekaj treningov na Hrvaškem. Osem dni pred prvenstvom sem prispel na Roatan. Od tu dalje je bilo vse prilagojeno počitku, adaptaciji na novo okolje in treningu. Vsak trening moči, raztezanja, vzdržljivosti in globinske adaptacije je bil premišljeno vmeščen v urnik. Če sem želel biti varno v igri za pet najvišjih mest na prvenstvu, ni bilo prostora za napako.

Utrinek s treninga na Hrvaškem. Hladna voda, vetrovi in tokovi naredijo potope v Jadranskem morju mnogo bolj zahtevne. 

Rogoznica je ena od boljših lokacij za trening v Jadranu. 

Teden dni pred prvenstvom smo imeli na Roatanu dobre pogoje za trening. Sicer je bilo deževno, vetrovno in valovito. A nikoli ni bilo vodnega toka. Ta je za potapljače največji sovražnik.

Pojavil pa se je tri dni pred prvenstvom in vplival na zadnje treninge. Ti so bili ali odpovedani, ali pa prestavljeni na pozno popoldan. Sam sem tako na žalost ostal brez zadnjega pomembnega treninga v disciplini brez plavuti.

Pogled na vrv ob kateri se potapljamo jasno kaže kako močan je bil vodni tok. 

Kakšen je urnik svetovnega prvenstva v prostem potapljanju?

Vsi smo v strahu pričakovali kakšni pogoji nas čakajo na tekmovanju. Ti močno vplivajo na dosežene globine in s tem razvrstitev. Pogoji so se iz dneva v dan izboljševali. Prvi dan tekme je bilo še čutiti vodni tok, nato pa je ta popolnoma izginil.

Prvenstvo sledi standardnemu urniku, ki je zapisan v pravilih CMAS-a:

  • 1. dan - CWT (potop z mono plavutjo)
  • 2. dan - FIM (prosti potop / vlečenje ob vrvi) 
  • 3. dan - rezervni dan / počitek
  • 4. dan CNF (potop brez plavuti)
  • 5. dan - BiFins (potop z dvojno plavutjo)
  • 6. dan - rezervni dan

Alenka Artnik je nastopila prva in osvojila zlato v potopu z mono plavutjo

Prva je nastopila Alenka v potopu z mono plavutjo. Bila je nesporna favoritinja za zmago. Z lahkoto je opravila potop na globino 107m in si zagotovila zmago. Za drugo in tretje mesto je bilo bolj napeto. V igri so bile Sahika Ercumen (101m), Marianna Gillespie (100m), Alice Modolo (100m) in Enchante Gallardo (96m). Uspelo je le Alice in Enchante, ki sta se Alenki pridružili na zmagovalnem odru.

Pri moških sta z naskokom in novima svetovnima rekordoma dominirala Rusa Alexey Molchanov (136m) in Andrey Mavteenko (134m). 

Enchante Gallardo, Alenka Artnik in Alice Modolo so osvojile prva tri mesta v disciplini z mono plavutjo. 

Pogled na tri platforme na katerih so tekmovalci opravljali svoje potope. V rumenem lahko vidite varnostne potapljače, v rdečem pa CMAS sodnike. 

Med zgornjima slikama je le ena ura razlike. Tako hitro se pogoji spremenijo. To zelo vpliva na uspešnost in varnost potopov. Vse to je potrebno vzeti v obzir pri napovedi svojih globin.

Koliko tvegati v disciplini prosti potop?

Disciplina FIM (prosti potop/vlečenje ob vrvi) mi je že dolgo ljuba. A žal letos nisem imel možnosti opraviti primernega števila potopov na večje globine. Tudi na Roatanu sem imel le en potop na 90m. 

Vedel sem, da če se vse lepo poklopi glede izenačevanja, 100m ne bo problem. Za kaj več pa je tveganje preveliko. 

Potop mi je uspel, počutje je bilo dobro in zasedel sem 5. mesto. S tem je bil moj cilj pred prvenstvom izpolnjen. Zmagal je Francoz Abdelatif Alouach (118m). 

Pri dekletih je zmagala Ukrainka Kateryna Sadurska (97m).

Tik pred mojim potopom je pričelo deževati. Zvok in občutek dežnih kaplic mi vedno pomagata pri sproščanju. 

S 5. mestom sem v disciplini prosti potop izpolnil pričakovanja pred prvenstvom. V ozadju lahko vidite podvodni dron Diveye, ki snema in v živo prenaša naše potope. 

Kakšno globino najaviti brez plavuti in ali en meter res predstavlja takšno razliko?

Med dnevom počitka sem ves čas razmišljal kakšno globino napovedati v disciplini brez plavuti. Najgloblje sem bil na treningu 82m, Alexey je v igri za 100+, Abdelatif je na treningu delal 83m. Edina neznanka je Italjan Antonio Mogavero, ki se lahko potopi 80+, a je tri tedne pred nastopom dobil covid in zbolel. 

Zunanjemu opazovalcu se zdi res neverjetno, da en meter na takšni globini naredi razliko. Psihološko breme, ki ga za seboj prinese meter večja najava je izjemno. To je posledica tveganja za težavo pri izenačevanju in nekoliko daljšega ter fizično bolj napornega potopa. Če si zaradi enega metra večje najave bolj napet in slabše spiš, potem je razlika ogromna. Ob enem pa je zelo zelo boleče, če na koncu izgubiš dobro uvrstitev, ker si bil pri najavi preveč konzervativen.

Odločil sem se, da ponovim globino s treninga. Ob objavi startne liste sem dosegel prvo zmago.  Imel sem tretjo najavo, za Alexeyem (100m) in Abdelatifom (83m). Za menoj pa je bil Antonio (81m). 

Marianna Gillespie, Alexey Molchanov in Samo Jeranko po nastopu v disciplini brez plavuti. Alexeyju je uspel izjemen potop na globino 100m. 

Kako ostati osredotočen na svoj potop, ko okoli tebe vsi slavijo?

Po objavi startne liste sem se osredotočil le na svoj potop.  A to je lažje reči, kot storiti 🙂 Med tistimi, ki smo bili v igri za najboljših pet mest sem bil na vrsti zadnji, ob 11:05. Tako so pred mojimi očmi že vsi opravili potope. Težko jih je ignorirati, ko na dveh sosednjih platformah istočasno proslavljajo. Po najboljših močeh sem misli usmeril na dihanje in elemente, ki naredijo moj potop uspešen. 

Po potopu je sledilo veliko olajšanje.

Nekako sem se umiril in 5min pred štartom ležal na vodni gladini ob tekmovalni vri. Zadnje tri minute, ko se prične uradno odštevanje, so najdaljše. Spremljam globino vsakega vdiha in izdiha ter skrbim, da so vse mišice v telesu sproščene. V mislih ponovim ključne stvari, to so izenačevanje, tehnika plavanja in dihanje po potopu. 

Deset sekund pred štartom pričnem z zadnjim vdihom. Ta traja skoraj 20s, da res v celoti napolnim pljuča. Sledi potop.

Na zgornjem posnetku si lahko ogledate celoten potop v disciplini brez plavuti.

Z vsakim zaveslajem se zmanjšuje pozitivna plavnost in vedno hitreje tonem proti dnu. Na 30m naredim še zadnji zaveslaj in prične se prosti pad. Zdi se mi, da padam celo večnost. Na 75m mi že zmanjkuje zraka za izenačevanje, a kljub temu dosežem globino 82m. Verjetno ne bi mogel niti pol metra globlje. 

Sledi najtežji del, to je plavanje na gladino. Med plavanjem se v telesu kopiči vedno več mlečne kisline. Roke in noge postanejo težke, vsak zaveslaj pa neizmeren napor. Tu sem hvaležen za vse ure v fitnesu in težke treninge v bazenu. 

Kmalu je ob meni varnostni potapljač, ki me spremlja zadnjih 40m. Nato se mu pridružita še dva. Vedno bolj pogledujem proti gladini. V mislih imam le dihanje po potopu. Naredim še osemindvajseti zaveslaj in prispel sem na gladino. 

Zadnjih nekaj metrov povratka na gladino v družbi varnostnih potapljačev. 

V dnevih pred prvenstvom sem bil zelo napet. Razlog je bil v pomanjaknju treningov in težki sezoni. Nisem bil ravno samozavesten kakšno globino lahko varno dosežem. K nervozi je prispevalo tudi breme odsotnosti od družine. Zato je bilo olajšanje in zadovoljstvo ob koncu še toliko večje.

Dihanje in protokol po potopu sta bila opravljena brez težav. Čez nekaj trenutkov sodnica pokaže bel karton in s tem prizna potopa. Odvali se kamen od srca... 🙂

Pri dekletih je ponovno zmagala Kateryna Sadruska in to z novim svetovnim rekordom 78m. Izjemno sem vesel njenih uspehov, saj sem jo zadnje leto kot trener vodil pri vseh njenih treningih.

Alenka Artnik in Kateryna Sadurska sta absolutni zmagovalki prvenstva. Vsaka je osvojila dve zlati medalji. 

Zadnji dan prvenstva in še ena zmaga za Alenko Artnik

Zadnji dan prvenstva je zopet nastopala Alenka. Pred mesecem dni je v isti disciplini postavila svetovno rekord (111m).  Tokrat se je odločila za globino 101m, kar je bila prva najava. Potop je opravila z nasmeškom in po prejetem belem kartonu v šali dejala: “Končno je konec!”. Pri moških je z novim svetovnim rekordom še tretjič zmagal Alexey Molchanov (124m).

Alenka od leta 2016 kaže neverjetno konsistenco pri svojih globinskih potopih. Neprestan napredek in premikanje meja mogočega. Vsi njeni potopi izgledajo lahkotno in varno. Ravno s tem pristopom je izjemna predstavnica tega športa. Globine, ki jih sedaj dosega zahtevajo popolno predanost, zato iskreno držim pesti, da bo vstrajala še nekaj let. 

Zadnji nastop Alenke Artnik na prvenstvu je bil globok 101m, kar je bilo dovolj za prvo mesto v disciplini s stereo plavutmi. 

Slavnostna podelitev odličji

Slavnostni zaključek je potekala zadnji dan na dolgi peščeni plaži. Z Alenko sva prišla tik pred pričetkom podelitve odličji. Takoj so nas pozvali v zaoderje, kjer so nas razporedili po disciplinah. 

Drug ob drugem smo stali najboljši posamezniki tega prvenstva, vsak s svojo navdihujočo zgodbo. Prisotna je bila izjemna energija in neskončno medsebojno spoštovanje. 

Prva je bila na zmagovalnem odru Alenka, nato jaz in na koncu zopet Alenka. Ko sva stopala na zmagovalni oder, naju je publika vsakič nagradila z izjemnim aplavzom. S tem so nama izkazali res veliko spoštovanje. 

Alenka Artnik v družbi Marianne Gillepsi in Sahike Ercumen v diciplini stereo plavuti. 

Abdelatif Alouach, Alexey Molchanov in Samo Jeranko na zmagovalnem odru v disciplini brez palvuti. 

Alenka in Samo skupaj s Kateryno Sadursko, zlato v disciplini brez plavuti in prosti potop

Ob koncu prvenstva gre velika zahvala vsem za podporo. Družini, Slovenski potapljaški zvezi, Policiji, ki naju z Alenko zaposluje, sponzorjem BTC, Eles, Mares in Highfield Boats. Brez vas to ne bi bilo mogoče.

Kaj sledi in kakšni so plani? Počitek… 🙂

Zapisal Samo Jeranko, fotografije Samo Jeranko in Kohei Ueno

Si želite tudi vi spoznati potapljanje na vdih?

Pridružite se nam na treningih in tečajih prostega potapljanja!

Treningi potekajo vsak teden na bazenu in so primerni za vsakogar, ki išče vrhunsko rekreativno vadbo. Tečaji pa potekajo vsak mesec in so namenjeni bolj poglobljenemu znanju in spoznavanju osnov prostega potapljanja.