Neza Cec, Alenka Artnik, Samo Jeranko

Izjemni rekordi in odličja na svetovnem prvenstvu v prostem potapljanju

apnea Uncategorized @sl

Zlata medalja s svetovnim rekordom, dve srebrni in bronasta medalja je bera Slovenske ekipe na letošnjem globinskem CMAS svetovnem prvenstvu. Alenka Artnik je blestela v disciplinah s plavutmi, Neža Čeč v prosti tehniki in jaz v njihovi kombinaciji.

Veliko kasneje kot sicer je bilo šele marca naznanjeno, da bo v Roatanu med 6. in 11. avgustom potekalo letošnje globinsko prvenstvo. Lokacija je znana po izredno dobri vidljivosti in toplemu morju s stabilno temperaturo vse do največjih. Le njena odročnost je tista, ki je povzročila nekaj grenkega priokusa, saj pot tja tja traja skoraj dva dni. Zato smo odhod tja načrtovali že v sredini julija. Adaptacija na novo okolje, dolga pot in sprememba ure zahtevajo teden dni, predno lahko pričakujemo najboljšo pripravljenost.

Alenka je svoje priprave že tradicionalno opravila na filipinskem otoku Panglao, Neža in jaz pa sva do odhoda usklajevala službene obveznosti z vikend treningi na Jadranu. Ob prihodu na otok smo vso svojo energijo usmerili v čim prejšnjo adaptacijo telesa na globino. Alenka se je kmalu približala svojim osebnim rekordom in jih nato tudi izboljšala. S tem je jasno nakazala, da so vrata proti novim svetovnim rekordom na široko odprta. A na isti poti je bila tudi Italjanka Alessija Zecchini, ki je prav tako kazala izjemne potope. Jasno je bilo, da ste korak pred ostalimi, zato je bilo zgolj vprašanje, katera od njiju bo izboljšala svetovni rekord in osvojila zlato.

Neža je na Roatan prispela odlično pripravljena. V začetku leta je izboljšala državni rekord v statiki, nato pa na treningih nizala osebne rekorde v bazenskih disciplinah. Prav tako je intenziven trening naprednih tehnik izenčaevanja pripomogel k lažjemu napredovanju v globino. Hitro je dosegla 70m in kasneje še 75m.

Od dobri pripravljenosti sem se tudi sam nadejal globokih potopov. A sem bil ob prvih treningih kar malo razočaran, saj mi telo enostavno ni dopuščalo globokih potopov tako hitro, kot bi si želel. Tako sem začel s potopi na 60m, 70m in 80m. To so globine, za katere sem upal, da jih bom dosegel povsem rutinsko in mi ne bo potrebno zanje tratiti dragocenega časa pred prvenstvom.

Teden dni pred prvenstvom je potekalo Caribbean Cup tekmovanje, nekakšno predtekmovanje in generalka pred svetovnim prvenstvom. Izvedba je pritrgnila veliko pozornosti, saj je tekmovanje potekalo pod okriljem obeh organizacij za prosto potapljanje. Moči sta zdrižili AIDA in CMAS, kar je velik korak k močno željeni združitvi.

Običajno tovrstni dogodki že zarišejo obrise favoritov, ki se kasneje lahko borijo za najvišja mesta. Alenka je brezkompromisno z globino 111m postavila nov svetovni rekord, ki ga je dva dni kasneje Alessija izboljšala še za meter. V moški konkurenci je največ pozornosti pritegnil prvi dan tekmovanja, ko je močan tok botroval hudim težavam najboljših. Zaradi toka je bila tisti dan tekma celo odpovedana. Sam sem drugi dan predtekmovanja za en meter izboljšal osebni in državni rekord v disciplini prosti potop. 107m je bilo dovolj za drugo mesto. Neža je s 75m izenačila državni rekord v isti disciplini in osvojolia tretje mesto. Sam sem osvojil še 3. v disciplini s plavutjo.

Rezultati s predtekmovanja so potrdili, da bo ženska konkurenca na tokratnem prvenstvu izredno zanimiva. Alenka Artnik, Alessia Zechini in Natalia Zharkova so vse kandidatke za najvišje uvrstitve. V moški konkurenci je bil Alexey Molchanov korak pred ostalimi, sam pa sem bil še z nekaj ostalimi v igri za srebro in bron.

Prvi dan svetovnega prvenstva je bila na sporedu disciplina brez plavuti. Že nekaj dni prej se je na tekmovalnem poligonu pojavil izredno močan tok. Ta najbolj vpliva prav na disciplino brez plavuti. Zato sem nekoliko konzervativno najavil 76m, kljub temu da sem se na treningu skoraj približal magičnim 80m. Ob prihodu na platformo, smo vsi svoj pogled usmerili na tekmovalne vrvi. Namreč tok je bil tako močan, da so bile vrvi nagnjene postrani in vibrirale tako, kot da bi bile postavljene v deroči reki. Do nastopov najglobljih se je tok postopoma umiril, a kljub temu ostal izredno močan na prvih dvajsetih metrih pod gladino. Ta dan sem imel šele 7. najavo. Potop sem kljub veliki nervozi opravil brez težav. Nekoliko manj sreče pa so imeli tekmovalci za menoj, saj so trije doživeli izgubo zavesti. Med njimi tudi nekdanja svetovna rekorderja William Trubridge in William Winnram. Z najavami 91m in 84m sta krepko precenila svoje sposobnosti, zato je zmaga z najavljenimi 85m ostala v rokah Alexeya Molchanova. Sam pa sem po težavah mnogih zasedel . mesto. V ženski konkurenci je slavila Alessia Zechinni.

Sledila je težko pričakovana disciplina s plavutjo. Rivalstvo med Alenko in Alessio je pritegnilo pozornost celotne skupnosti prostih potapljačev. Alenka je napovedovala še globlji potop, od tistega na predtekmovanju, prav tako Alessia. Uresničile so se napovedi mnogih, saj sta obe najavili enako rekordno globino, 113m. Prva se je potopila Alenka in potop zaključila izjemno. Kljub neprespani noči in vidni nervozi je potop od začetka do konca izvedla odlično. Vsi smo nestrpno čakali kako se bo zaključilo za Alessio. Njen potop je bil daljši in v zadnjih metrih so njeni udarci bili vedno šipkejši. Kljub temu je na koncu protokol opravila na videz z lahkoto. Slavje obeh je bilo neizmerno in zasluženo!

Nekaj minut pred njima sem svoj potop na 108m opravil tudi sam. Zaradi pomanjkanja časa se tej disciplini nisem ravno posvečal. Vedel pa sem, da zaradi diskvalifikacije po prvem dnevu nekaj favoritov ne bo na štartni listi. Predvidel sem tudi, do morda kdo ne bo uspel izvesti svojega potopa in se posledično lahko tudi z rezerviranim potopom na koncu borim za najvišja mesta. In res je bilo tako. Alexey (125m) in Andrey (115m) sta stvoj potop opravila odlično. Italjan Vincenzo Ferri (111m), pa je zaradi težav z izenačevanjem zaključil že na 30m. Tako sem skupaj z Američanom Danielom Kovalom osvojil bronasto medaljo. Nekoliko manj sreče je imela Neža, ki ji je potop na napovedano globino preprečila napaka pri izenačevanju.

Po dnevu počitka se je prvenstvo nadaljevalo v disciplini z dvojno plavutjo. V njej sta nastopili Alenka, aktualna svetovna rekorderka in Neža. Z izjemnim potopom in novim svetovnim rekordom je z globino 93m slavila Ukrajinka Natalija Zharkova. 88m je bilo za Alenko dovolj, da si je zagotovila srebrno medaljo. Zelo uspešen potop je uspel tudi Neži. Z uspešno realizirano globino 70m je na koncu zasedla mesto med najboljšimi desetimi tekmovalkami na prvenstvu. V moški konkurenci je zopet slavil Alexey Molchanov (110m).

Zaključek prvenstva je potekal v disciplini prosti potop, kjer sva nastopila oba z Nežo. Po lanskih uspešnih potopih sem vedel, da je to moja najmočnejša disciplina. Zavedal sem se tudi, da imam tu največ možnosti za visoko uvrstitev. Veliko sem razmišljal o napovedani globini. 107m iz predtekmovanja mi je dvignilo samozavest. A kljub temu sem vedel, da je poleg Alexey tu še Francoz Abdulatif, ki je v življenski formi. Odločil sem se z enak pristop, kot na vseh zanjih nastopih. To je minimalno tveganje. Zato sem najavil 105m, kar sem vedel, da je najava, ki jo lahko opravim brez težav. Alexey (118m) je svoj potop opravil suvereno, Abdulatif (110m) pa se je obrnil 8m pred najavljeno globino. Na konncu sva skupaj z Andreyem Matveenkom zasedla fantastično drugo mesto. Neži zadnji dan prvenstva izenačevanje ni bilo naklonjenjo. Zato je bila primorana obrniti nekaj metrov pred napovedano globino.

Tokratno prvenstvo je dokaz, da se prosto potapljanje razvija v resno športno panogo. To zahteva popolno predanost in profesionalnost. Ni jih veliko v svetu, ki živijo tak življenski slog. A ravno ti danes krojijo svetovni vrh. Med njimi je tudi Alenka. Izkušnje, talent in predanost so jo popeljale med legende tega športa, saj je postala prvo dekle, ki ji je uspel potop preko magičnih 110m. Štiri odličja s svetovnega prvenstva je dosedaj največji skupinski uspeh slovenske ekipe. Prihodnje leto bo prvenstvo potekalo v naši bližini, na Azurni obali v francoski Nici.

tekst: Samo Jeranko

foto: Samo Jeranko, Alex St-Jean, Laura Babahekian

Si želite tudi vi spoznati potapljanje na vdih?

Pridružite se nam na treningih in tečajih prostega potapljanja!

Treningi potekajo vsak teden na bazenu in so primerni za vsakogar, ki išče vrhunsko rekreativno vadbo. Tečaji pa potekajo vsak mesec in so namenjeni bolj poglobljenemu znanju in spoznavanju osnov prostega potapljanja.