aida-vs-cmas

Zakaj imamo v potapljanju na vdih 2 organizaciji in 2 seznama svetovnih rekordov?

apnea Uncategorized @sl

Trenutno so tekmovanja v potapljanju na vdih organizirana pod okriljem 2 mednarodnih organizacij. Prva je mednarodna federacija za podvodne aktivnosti (fr. Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques ali CMAS), druga pa je mednarodno združenje za razvoj apnee (fr. Association Internationale pour le Développement de l’Apnée ali AIDA).

Kdaj in kdo je ustanovil CMAS?

Zametki CMAS-a segajo v leto 1958, ko so se delegati iz 10 evropskih držav (vključno s tedanjo Jugoslavijo) in ZDA zbrali v Bruslju, kjer so razpravljali o smotrnosti ustanovitve organizacije, ki bi se ukvarjala izključno s podvodnimi športi.

Leto kasneje je bil CMAS uradno ustanovljen, kot prvi predsednik pa ga je vodil znameniti francoski podvodni raziskovalec in soustanovitelj podvodne dihalne naprave (akvalunge) Jacques-Yves Cousteau.

Kapitan Jacques Yves Cousteau je bil izvoljen za prvega predsednika organizacije CMAS, ki je postavila standarde za podvodne športe, hkrati pa prevzela tudi izobraževanje in usposabljanje novih potapljačev (v prvem planu predvsem potapljačev z akvalungo).

Kdo bo prvi dosegel globino 100m?

V 60. letih je CMAS bedel nad številnimi zgodnjimi tekmovalnimi dosežki potapljanja na vdih, med drugimi tudi nad prvim uradnim potopom pod 100 m, ki ga je uspešno opravil Francoz Jacques Mayol.

Jacques Mayol (levo) in Enzo Maiorca (desno) sta bila legendi športnega prostega potapljanja. V 70. in  80. letih sta skozi svoje rekordne potope pritegnila izjemno medijsko pozornost. 

Kultni film Velika modrina

Rivalstvo Jacquesa Mayola in Italijana Enza Maiorce je bilo ob koncu 80. let prenešeno tudi na filmske ekrane, ko je bil javnosti predstavljen kultni film režiserja Luca Bessona Velika modrina (Le Grand Bleu).

Omenjeni film je predstavljal navdih številnim naslednjim rodovom potapljačev, ki so v naslednjih desetletjih dosegli globine morja, ki so bile njihovim predhodnikom nepredstavljive.

Izsek iz filma Velika modrina (1988). V ospredju lik Enzo Molinari (navdih zanj je bil italijanski potapljač Enzo Maiorca), ki ga je upodobil igralec Jean Reno. V ozadju lahko na majicah organizatorjev tekmovanja opazimo logotipe organizacije CMAS.

Dvomi o varnosti postavljanja rekordov v potapljanju na vdih

V poznih 70. letih 20. stoletja so se začeli pojavljati številni pomisleki glede varnosti tekmovalnega potapljanja na vdih.

Številne zdravstvene strokovnjake je skrbelo, da bi lahko pri potopih pod 100 m prišlo do smrtno nevarnih poškodb.

Po številnih resnih nesrečah, ki so vključevale ene izmed najboljših potapljačev tistega časa, je CMAS odstopil od organizacije tekmovanj v potapljanju na vdih in tudi nehal voditi seznam rekordov.

Varnost je bila glavna skrb organizacije CMAS. V enem trenutku so v svojih zahtevah za organizacijo tekmovanj navedli prisotnost helikopterja na potapljaški barki. Za organizatorje je bila to nemogoča zahteva, zato so se tekmovanja prenehala organizirati in nastala je AIDA. 

Rojstvo organizacije AIDA

Vrzel, ki jo je za sabo pustil CMAS, je sčasoma zapolnila organizacija AIDA.

Ob koncu 1992 so francoski prosti potapljači Loïc Leferme, Roland Specker in Claud Chapuis zbrali skupino somišljenikov in ustanovila mednarodno združenje za razvoj apnee (AIDA).

Postavili so jasna pravila za organizacijo in potek tekmovanj, kar je povečalo varnost in enotnost. AIDA je kmalu priznala številne rekorde in postavila standarde za tekmovalno potapljanje na vdih, ki so v uporabi še danes.

Leta 2009 je bilo prvič organizirano združeno bazensko svetovno prvenstvo CMAS in AIDA. Kljub temu pa je bila na koncu dvojna razvrstitev za vsako organizacijo posebej. Podobno je bilo tudi leta 2019 na prvenstvu na otoku Roatan v Hondurasu, ko je predtekmovanje potekalo združeno po obeh asociacijah. 

Četrt desetletja dolga prevlada AIDA

Obdobje med letoma 1992 in 2015 je zaznamovala popolna prevlada organizacije AIDA. CMAS se je v celoti umaknil iz organizacije globinskih tekmovanj.

Slovenci smo v tem času osvajali odličja na AIDA svetovnih prvenstvih. Prvo je leta 2011 osvojili Anotnio Koderman, ki se je povzpel na tretje mesto na globinskem svetovnem prvenstvu v Grčiji. Leta 2015 pa je Samo Jeranko osvojil bron na bazenskem in srebro na globinskem svetovnem prvenstvu.

V tem obdobju so bila najštevilčnejša prvenstva in najboljši svetovni rekordi postavljeni po asociaciji AIDA.

Samo Jeranko (na sredini) na AIDA svetovnem globinskem prvenstvu v potapljanju na vdih leta 2015 v Limassolu. Na levi hrvaški potapljač Goran Čolak, na desni pa Rus Aleksej Molčanov.

Po letu 2015 ponovni zagon CMAS prostega potapljanja

Z naraščanjem priljubljenosti potapljanja na vdih v širši javnosti je ponovno zanimanje za šport pokazal CMAS.  Tako danes tekmovanja organizirata obe krovni organizaciji, vsaka pa vodi tudi svoj ločen seznam rekordov.

Rekordi organizacije AIDA so bili do nedavnega bolj impresivni, a se situacija hitro spreminja. Vedno več najboljših potapljačev se namreč preferenčno udeležuje CMAS tekmovanj. Ta so namreč priznana s strani mednarodnega olimpijskega komiteja, medtem ko AIDA ni.

Velika zmeda zaradi dveh organizacij

Zmeda za privržence potapljanja na vdih se tu ne konča, saj tako AIDA kot CMAS organizirata svoji svetovni prvenstvi v bazenskih in globinskih disciplinah.

CMAS in AIDA svetovni prvenstvi v bazenskih disciplinah sta ponavadi organizirani v juniju, medtem ko je za globinski svetovni prvenstvi rezerviran konec poletja ali začetek jeseni.

Slovenski tekmovalci s CMAS svetovnega prvenstva v Kašu v Turčiji iz leta 2021 (od leve proti desni: Samo Jeranko, Alenka Artnik, in Japec Jakopin). Tekmovanje je bilo za slovensko reprezentanco izredno uspešno, saj so tekmovalci osvojili kar 3 medalje v članski kategoriji in 3 v veteranski.


Zapisal Vid Jan, ki ima za vas pripravljen nov prispevek o zgodovini rekordov prostega potapljanja. Objavljen bo v petek 7. oktobra.

Si želite tudi vi spoznati potapljanje na vdih?

Pridružite se nam na treningih in tečajih prostega potapljanja!

Treningi potekajo vsak teden na bazenu in so primerni za vsakogar, ki išče vrhunsko rekreativno vadbo. Tečaji pa potekajo vsak mesec in so namenjeni bolj poglobljenemu znanju in spoznavanju osnov prostega potapljanja.