svetovno prvenstvo v prostem potapljanju 2022

Svetovno bazensko prvenstvo v prostem potapljanju 202

apnea Uncategorized @sl

V Beogradu je bilo od 12. do 15. junija v Beogradu svetovno prvenstvo v bazenskih disciplinah potapljanja na vdih (CMAS). Udeležilo se ga več kot sto tekmovalcev iz 28 držav (na žalost brez športnikov iz Rusije), in šest tekmovalcev iz Slovenije: Vita Kremser, Alen Pavlič, Robert Grošeta, Luka Pengov, Andrej Ropret in Japec Jakopin.

Vita Kremser in Alan Pavlič na otvoritvi tekmovanja.

Mateusz Malina in Luka Pengov po disciplini brez plavuti. 

Prvi dan prvenstva dvojna zmaga Poljakov

V soboto, 12. junija je bila na sporedu disciplina brez plavuti, kjer sta nastopila Vita in Luka. Vita je ob odličnem nastopu in 133,8 m za hipec potopila usta in je bila diskvalificirana, zmagala je Julia Kozerska, Poljakinja, z 210 m in novim svetovnim rekordom. Luka pa je s svojim osebnim rekordom preplaval 157 m in osvojil deseto mesto, zmagal pa je Poljak Mateusz Malina z 233,8 m.

Mateusz Malina in Vitomir Maričič na štartu discipline dinamika brez plavuti. Zmagal je Malina s 233,8m.

Mirela Kardaševič nepremagljiva z dvojno plavutjo

V ponedeljek je bil nastop v disciplini z dvema plavutima. V ženski konkurenci je z 250 m zmagała z novom svetovnim rekordom Mirela Kardašević iz Hrvaške, Vita Kremser je bila s 165,7 m štirinajsta. Francoz Guillaume Bourdila je z 274,7 m dosegel nov svetovni rekord in zmagal, Robert Grošeta pa je pod vodo preplaval 183,3 m in desegel 19. mesto. Japec Jakopin je preplaval 164 m in ob zmagi postavil tudi nov svetovni rekord v kategoriji 70+.

Mirela Kardaševič po novem svetovnem rekordu. 

Guillaume Bourdila je za vsega 50cm premagal Poljaka Malino. 

Jakopin in Pavlič z novima svetovnima rekordoma v statiki

Tretji dan, v torek, je bila na vrsti statika. Z 9 min in 12 s je zmagala hrvaška legenda Budimir Šobat - Buda, Alen Pavlič je bil s 7 minutami  in 40 sekund odličen sedmi, Andrej Ropret pa s 5 m in 24 s pod pričakovanjem petnajsti. Japec Jakopin je bil s 7 minutami in šestimi sekundami (nov svetovni rekord) prvi v svoji veteranski kategoriji (70+), in s tem premagal vse veterane nad 50 let.

Ogrevanje pred tekmovanjem v statični apnei. 

Mirela Kardaševič in Mateusz Malina z novima svetovnima rekordoma

Zadnji dan je bila na vrsti dinamika z mono plavutjo. Pri ženskah je z veliko premočjo in novim svetovnim rekordom 275,36 m spet zmagala Mirela Kardašević, Vita pa je bila z novim osebnim rekordom 200 m odlična deveta. Pri moških je, ponovno, z veliko prednostjom (35 m!) in novim svetovnim rekordom, zmagal Poljak Mateusz Malina s 321,43 m. Luka Pengov z 217,2 m presegel svoj osebni rekord za dolžino olimpijskega bazena in bil 15. (med 47. tekmovalci). Andrej Ropret je preplaval 208,25 m, Robert Grošeta 202,45 m, Alen Pavlič pa 150 m. Japec Jakopin je poskrbel za tretjo slovensko himno: bil je s 186,35 m (nov svetovni rekord) prvi v svoji veteranski kategoriji (70+), in s tem spet premagal vse veterane nad 50 let.

V zadnji disciplini  8 x 50 m sta nastopila Vita in Andrej. Vita je bila spet odlična sedma s 5m 45 s, zmagala je Italijanka Chiara Zaffaroni s 4m 40 s. Pri moških je zmagal Turek Derin Toparlak s tremi minutami in štiriinpetdesetimi sekundami, Andrej pa je bil s petimi minutami in šestimi  sekundami osmi.

Mateusz Malina je z 321m postqavil nov svetovni rekord v disciplini z mono plavutjo. 

Izjemen rezultatski napredek v bazenskih disciplinah

Prvenstvo je jasno pokazalo na velik razvoj potapljanja na vdih v bazenskih disciplinah, tako v številu športnikov, ki se aktivno ukvarjajo z njim, kot tudi s pomembnim dvigom rezultatov in velikim številom novih svetovnih rekordov. Obenem je zelo zraslo zanimanje za nastope v veteranskih Masters kategorijah, tako pri moških kot pri ženskah. 

Iskrene čestitke vsem članom Slovenske reprezentance, še posebej Japcu in Luki,  ki sta zastopala barve ŠD Apnea Slovenije!

Zapisal Japec Jakopin

Si želite tudi vi spoznati potapljanje na vdih?

Pridružite se nam na treningih in tečajih prostega potapljanja!

Treningi potekajo vsak teden na bazenu in so primerni za vsakogar, ki išče vrhunsko rekreativno vadbo. Tečaji pa potekajo vsak mesec in so namenjeni bolj poglobljenemu znanju in spoznavanju osnov prostega potapljanja.