potapljanje na vdih v jame

Potapljanje na vdih v jame Jadrana

apnea Uncategorized @sl

Plavanje in potapljanje na vdih skozi potopljene jame je prav posebno doživetje. Sploh v tistem delu dneva, ko sončni žarki obsijejo čarobne sobane. Zahteva pa tovrstno potapljanje dodatno previdnost. Pridobiti je potrebno kar se da veliko informacij o globini, možnosti hitrega izhoda oz jame, tokovih in delu dneva, ko je svetloba tam najlepša. Ključna stvar pa je, da jih nikoli ne raziskujete sami. Vedno imejte ob sebi sopotapljača!

Predstavil vam bom nekaj najlepiš, ki sem jih do sedaj obiskal. Večina je takšnih, da je za njihovo raziskovanje dovolj zgolj plavanje na gladini. Nekatere pa zahtevajo potop do globine največ deset metrov. Popeljal vas bom od Pule čez Koranet mimo Brača in vse tja do Biševa

Potapljanje na vdih skozi Galebove stene v Puli

Izjemno lepa in nezahtevna jama je v Galebovih stenah pri Puli. Do nje lahko brez težav priplavate iz sosednje plaže. Širok vhod se v nadaljevanju malenkost zoža in na koncu jame odpre v večjo sobano. Jama je dovolj široka, da jo lahko obiščete tudi s supom ali kajakom.

 V jamo vodi tudi nekaj podvodnih tunelov, ki jih lahko izberejo tisti bolj izkušeni. Obisk priporočam v popoldanskem času, ko sonce posije v jamo.

Podvodni tuneli ob otoku Fraškarič pri Banjolah

Malo južno od Galebovih sten najdete otoček Fraškarič. Ta ima na svoji vzhodni strani številne potopljene rove in sobane. Prvič sem jih obiskal skupaj s študenti Fakultete za šport, ki tja zahajajo že vrsto leto. Potopljeni so na globini pet metrov, dolgi pa od deset do petnajst metrov. Plavanje v njih priporočam izkušenim prostim potapljačem. Obiščite jih, ko je sonce visoko na nebu. 

Potapljanje na vdih ob stenah Kornatov

Kornati so tudi pod vodo izjemno atraktivni. Vse zunanje stene so polne življenja. So verjetno edina točka na jadranu, kjer lahko plavaš s kirnjami. So pa Kornati tudi izjemno razgibani in imajo številne podvodne jame. Sam sem plaval v dveh. Na zunanji strani otoka Borovik in Mrtovac. 

Na otoku Borovik boste našli prekrasno sobano. Našli smo jo povsem naključno, ko smo  tik ob njen opravljali trening prostega potapljanja. Vstop vanjo je mogoč dva metra pod vodno gladino. Jama je vse čas potopljena, zato je primerna za bolj izkušene. Najlepša svetloba je v dopoldanskem času.

Na zunanji steni otoka Mortovac pred Levernako boste lahko opazovali kar nekaj razpok in jam v steni. Predvsem je pa stena polna morskega življenja in vsekakor vredna opazovanja. Barko lahko zasidrate na plitvini na vzhodni strani otoka. Steno boste preplavali v dobri uri.

Vaša prijava ni mogla biti zabeležena. Prosimo, poskusite ponovno.
Prijava na novice je bila uspešna.

Apnea.si novice

Prejmite koristne nasvete in potapljaške vsebine naravnost v vaš nabiralnik! Tako kot ohranjamo čisto morje, bomo ohranili čist tudi vaš nabiralnik in vam pošiljali le kvalitetno vsebino:)

Prekrasna jama v zalivu Lučice na Braču

V uvali Lučice na Braču je ena lepših jam dostopna prostim potapljačem v Jadranu. Vstop vanjo je tik ob obali na globini štiri metre.  Označen je tudi v navtičnih kartah. Vstop je ozek, a kmalu se odpre v izjemno veliko sobano, ki pada več kot dvajset metrov globoko. Pred leti so vsako jesen vanjo zaplavali veliki gofi. Danes veliki rib v njej žal ni več. Vsekakor pa sredi dneva, ko vanjo posije sonce oriše izjemno lepo svetlobno kuliso. Ogled jame je primern za vsakogar, ki se sproščeno potapla na globinah petnajst metrov.

Medvedja šiplja - Biševo

Biševo je že sam po sebi popolnoma fascinanten otok. Ima dve svetovno znani jami, Modro in Medvedjo špiljo. Ker je plavanje v Modri špilji prepovedano, vam predstavljam prav tako izjemno Medvedjo špiljo. Vanjo lahko zaplva vsak. Priporočam pa obisk sredi dneva, ko jo najbolj obsije sonce.

Veliko jam v Jadranu še nisem obiskal. Želim si, da mi to poletje uspe potop v Katedralo na Premudi. Ta naj bi bila ena najlepših. Upam, da se vam bom lahko jeseni javil s kakšno sliko iz tega potopa.

Tekst in foto: Samo Jeranko

Si želite tudi vi spoznati potapljanje na vdih?

Pridružite se nam na treningih in tečajih prostega potapljanja!

Treningi potekajo vsak teden na bazenu in so primerni za vsakogar, ki išče vrhunsko rekreativno vadbo. Tečaji pa potekajo vsak mesec in so namenjeni bolj poglobljenemu znanju in spoznavanju osnov prostega potapljanja.