oprema za potapljanje na vidih vratna utež

Oprema za potapljanje na vdih – vratna utež

apnea Uncategorized @sl

Počasi se v klubu pomikamo v drugo polovico vadbene sezone. Ker ste se številni izmed vas klubu na novo pridružili v zadnjem letu, smo se odločili, da vam v seriji kratkih vodičev predstavimo opremo za potapljanje na vidih, ki vam bo v nadaljnjih treningih omogočila daljše in bolj učinkovite potope. Kot prvi kos opreme vam predstavljamo vratno utež.

ZAKAJ JE VRATNA UTEŽ SESTAVNI DEL OPREME ZA POTAPLJANJE NA VDIH?

Preden začnemo s primerjavo različnih tipov vratnih uteži, si razjasnimo, zakaj potapljačica ali potapljač sploh potrebuje obtežitev.

Z uporabo vratne uteži dosežemo nevtralno plovnost

Ko želimo v bazenu pod vodo preplavati določeno razdaljo, to najbolj učinkovito naredimo v nevtralni plovnosti, brez da bi nas med plavanjem potiskalo k tlom ali dvigovalo proti površju. Problem nastane, ker je večina potapljačic in potapljačev ob zadrževanju sape na primerni globini za plavanje pozitivno plovnih (ob mirovanju nas ponese na površino). Kot primerno globino upoštevamo  0.5m nad dnom  bazena. Za učinkovito plavanje pod vodo torej potrebujemo primerno obtežitev. Ta problem se še poveča, ko v enačbo dodamo uporabo neoprenske obleke.

Na sliki je jasno vidna vodoravna lega pol metra nad dnom bazena. To je optimalna pozicija, ki jo želimo doseči z uporabo vratne uteži. Na sliki je Samo Jeranko na svetovnem prvenstvu v Beogradu 2015. Foto: Daan Verhoeven

Kaj vse vpliva na plovnost telesa v vodi?

Vsaka oseba ima svojo edinstveno plovnost. Tudi dve osebi enake teže ter velikosti sta si lahko izrazito različni v svoji plovnosti, kar pomeni da bosta za potapljanje potrebovali različni obtežitvi.

Plovnost je v največji meri odvisna od:

  • pljučnega volumna
  • konstitucije telesa
  • debeline neoprenske obleke (če jo uporabljamo)
  • globine, kjer želimo doseči nevtralno plovnost

Vaša prijava ni mogla biti zabeležena. Prosimo, poskusite ponovno.
Prijava na novice je bila uspešna.

Apnea.si novice

Prejmite koristne nasvete in potapljaške vsebine naravnost v vaš nabiralnik! Tako kot ohranjamo čisto morje, bomo ohranili čist tudi vaš nabiralnik in vam pošiljali le kvalitetno vsebino:)


Uteži so eden glavnih kosov opreme za potapljanje na vdih. Kako jo izbrati?

Če teža uteži vpliva na splošno plovnost, pa lokacija uteži na telesu izrazito vpliva na učinkovito pozicijo telesa med drsenjem skozi vodo. Z učinkovitim, hidrodinamičnim položajem telesa v vodi prihranimo veliko energije pri plavanju, kar nam omogoči doseganje daljših preplavanih razdalj.

PRIMERI RAZLIČNIH UTEŽI ZA BAZENSKO POTAPLJANJE NA VDIH

Klasične potapljaške uteži za okrog pasu

Mogoče ste se v tem trenutku nekateri vprašali, zakaj bi potrebovali dodatno vratno utež, ko pa že imate klasične potapljaške uteži, ki jih namestite okrog pasu. Čeprav nam lahko klasične potapljaške uteži omogočijo nevtralno plovnost tudi v bazenu, pa imajo v primerjavi z vratnimi utežmi številne slabosti:

  1. Potapljač ali potapljačica pred potopom naredi globok vdih, s katerim napolne svoj prsni koš. Z obtežitvijo na pasu bomo tako težko ohranili hidrodinamičen položaj telesa, ki bi bil vodoraven na dno bazena, saj bo velika količina zraka v prsnem košu sprednji del potiskala proti gladini, medtem ko bodo noge tonile proti dnu.
  2. Običajne uteži za na pas so ponavadi na voljo v 1- in 2-kilogramskih verzijah, kar preprečuje natančno nastanitev obtežitve za posameznika.
  3. Običajne uteži za na pas niso hidrodinamično optimizirane, tako da ob plavanju pod vodo ustvarjajo dodaten upor, kar pomeni da bomo ob plavanju porabili dodatno energijo ter kisik.
  4. Uteži za pasom nas lahko ovirajo pri maksimalnem vdihu skozi prepono, sploh če so zapete okoli trebuha. 

Doma narejena vratna utež

Za tiste, ki si stvari radi izdelate sami, imamo dobro novico. Vratno utež si lahko namreč brez velikega finančnega vložka in napora izdelate v lastnem domu. Potrebujete le staro kolesarsko zračnico, svinčene kroglice, plastično sponko in izolirni trak. Na spodnji povezavi si lahko ogledate, kako se utež izdela.

Doma izdelana vratna utež.

Prednosti:

  1. Doma izdelana utež je finančno najcenejša.
  2. Uporaba majhnih svinčenih kroglic nam omogoča zelo precizno nastavitev obtežitve, ki je optimizirana prav za naše telo. Obtežitev lahko tudi brez večjih naporov spremenimo (plovnost telesa lahko tekom leta rahlo niha).
  3. Izdelamo si lahko več uteži za različne situacije (na primer za plavanje brez in z neoprensko obleko).

Slabosti:

  1. Oblika uteži, izdelane iz kolesarske zračnice, ni najbolj hidrodinamična, kar pomeni, da ob potopu porabimo več energije, kot bi jo v primeru uporabe katere izmed hidrodinamično optimiziranih vratnih uteži, ki so na voljo na tržišču.

Ocena treh različnih proizvajalecv vratnih uteži

Na trgu so trenutno na voljo številne vratne uteži v različnih cenovnih rangih. Spodaj predstavljamo 3 primere, ki so v našem klubu v najširši uporabi.

Vratna utež FLEX 

Prednosti:

  1. Vratna utež FLEX je sestavljena iz večih manjših svinčenih segmentov, kar omogoča spreminjanje obtežitve.
  2. Na voljo so v različnih skupnih težah, od 2250 gramov do 3750 gramov.
  3. Cenovno ugodna (cena od 50 do 100 EUR).

Slabosti:

  1. Utež ni najbolj hidrodinamična.
  2. V primeru da v ovratnici nimamo vseh svinčenih segmentov, se lahko med potopom vrti na vratu.

Flex vratna utež.

Vratne uteži, francoske znamke Chabaud

Vratne uteži Chabaud so na trgu prisotne že nekaj časa, uporablja pa jih tudi kar nekaj profesionalnih potapljačev na vdih (med drugimi tudi Samo Jeranko).

Prednosti:

  1. Oblika uteži je hidrodinamično optimizirana in omogoča učinkovito ter hitro plavanje pod vodo. 
  2. Oblika se lepše prilagaja telesu, kraki uteži pa naj bi sloneli na ključnicah potapljača ali potapljačice
  3. “Rep” uteži, ki sloni na hrbtu, omogoči bolj primerno razporeditev teže in razbremeni vrat.

Slabosti:

  1. Nekaterim potapljačem/potapljačicam oblika krakov vratne uteži ne ustreza in jo opisujejo kot neudobno.
  2. Visoka cena. Verzija Scorpio stane okrog 150 EUR, odvisno od teže.

Dostopnost. Cenejšo verzijo lahko kupite v Decathlonu (https://www.decathlon.si/utez-za-vrat-hydro-2-kg-id_8665328.html), dražja verzija Scopio pa trenutno ni na voljo (https://freediveshop.eu/products/chabaud-skorpio-neck-weight?variant=36474823573654)

Vratna utež Chabaud.

Vratna utež Lobster 

Moldavska znamka Lobster ima trenutno na tržišču najbolj dovršeno vratno utež, ki jo uporabljajo številni profesionalni potapljači in potapljačice na vdih.

Prednosti:

  1. Najbolj udobna vratna utež in ena izmed najbolj hidrodinamičnih.
  2. Na voljo so vratne uteži, različnih tež, hkrati pa lahko na “repu” uteži dodamo ali odvzamemo manjše segmente, s čimer lahko dodatno reguliramo obtežitev.
  3. Utež je tudi vizualno najbolj dovršena in na voljo v številnih različnih barvah.

Slabosti:

  1. Visoka cena v samem štartu, ob nakupu pa je treba imeti v mislih tudi plačilo poštnine, carine in davka (Uteži pošiljajo iz Moldavije). Celoten znesek ene vratne uteži hitro preseže 200 EUR.
  2. Določeni potapljači in potapljačice v klubu niso bil preveč navdušeni s samo kvaliteto izdelave (kljub izredno visoki ceni), tako da če imamo v klubu kakšnega zanesenjaka za izdelavo lastne verzije, je tu lepa poslovna priložnost 🙂

Zapisal: VID JAN

Si želite tudi vi spoznati potapljanje na vdih?

Pridružite se nam na treningih in tečajih prostega potapljanja!

Treningi potekajo vsak teden na bazenu in so primerni za vsakogar, ki išče vrhunsko rekreativno vadbo. Tečaji pa potekajo vsak mesec in so namenjeni bolj poglobljenemu znanju in spoznavanju osnov prostega potapljanja.