Samo Jeranko CMAS 2018

Prihaja CMAS globinsko svetovno prvenstvo 2021

apnea Tekmovanja

Z današnjim dnem se začenja 5. CMAS globinsko svetovno prvenstvo v potapljanju na vdih, ki bo letos med 3. in 10. oktobrom potekalo v Turčiji v mestu Kaş. Pričakujemo lahko razburljivo prvenstvo, na katerem bo nastopila večina trenutno najboljših potapljačic in potapljačev, na tekmovanju pa imajo visoke apetite tudi trije slovenski tekmovalci. V kratkem prispevku bomo na predstavili razpored tekmovanja in kateri posamezniki ter posameznice imajo največ možnosti za visoke uvrstitve. 

Na tekmovanju bodo potapljači in potapljačice tekmovali v 4 različnih disciplinah: 

  • torek, 5. oktober: potop z monoplavutjo (angl. constant weight - kratica CWT)
  • sreda, 6. oktober: vlečenje ob vrvi (angl. free immersion - kratica FIM)
  • četrtek, 8. oktober: potop brez plavuti (angl. constant weight without fins - kratica CNF)
  • petek, 9. oktober: potop s stereo plavutmi (angl. constant weight dive with bi-fins - kratica CWT-BF)

Ženska konkurenca: Boj za prevlado med Alenko Artnik in Alessio Zecchini?

Ko govorimo o najboljših posameznicah v ženski konkurenci, ne moremo mimo dveh potapljačic, ki v zadnjih letih neprestano premikata globinske mejnike. Alenka Artnik in Italijanka Alessia Zecchini sta od leta 2018 svetovni rekord v disciplini potop z monoplavutjo izmenično prestavljali in ga potisnili do znamke 122 m, ki je trenutno v lasti slovenske morske superzvezde globin. Alenka je v zadnjih letih rekorde poleg discipline potop z monoplavutjo podirala tudi v disciplini s stereoplavutmi. V slednji disciplini se je pred nekaj dnevi v Kaşu na predtekmovanju svetovnega prvenstva prvič resno preizkusila tudi Alessia in svetovni rekord nemudoma premaknila za neverjetnih 10 metrov s potopom na 105 m! Alenka ji seveda ni ostala dolžna in je rekord že naslednji dan ponovno prevzela v svoje roke, ko se je uspešno potopila na 106 m. Medtem ko je Alenka znana po tem, da se tekmovalno osredotoča predvsem na discipline s plavutmi, pa je Alessia konkurenčna v vseh štirih disciplinah. Na tekmovanju pa seveda ne bosta samo Alenka in Alessia. Tu sta še Francozinji Alice Modolo, ki je bila do nedavnega svetovna rekorderka v disciplini s stereoplavutmi (95 m), in Marianna Gillespie, ki je bila na zadnjem AIDA svetovnem prvenstvu na Cipru najbolj uspešna potapljačica. Ne smemo pozabiti omeniti tudi Ukrajinke Natalije Žarkove in Nemke Jennifer Wendland, ki se prav tako lahko vmešata v boj za medalje. Skratka, tekmovanje v ženski konkurenci na letošnjem prvenstvu še zdaleč ne bo dolgočasno.

Alenka Artnik

Alessia Zecchini

Moška konkurenca: Prevlada Alekseja Velikega

V moški konkurenci je že leta dobesedno v vseh disciplinah absolutni vladar globin Rus Aleksej Molčanov. Aleksej je trenutno nosilec absolutnih svetovnih rekordov v vseh disciplinah, razen v disciplini potop brez plavuti, kjer je še vedno nesporni rekorder Novozelandec William Trubridge, ki pa ga letos na prvenstvu ne bo, ker pričakuje svojega drugega otroka. Kot kaže ima Molčanov tudi letos odprto pot do najvišjih stopničk v vseh disciplinah. A vendar mu lahko na prste stopi peščica motiviranih potapljačev, ki se počasi bližajo globinam, ki so bile do nedavnega dosegljive le Moskovskemu tjulnju. Še en ruski potapljač Andrej Matveenko je pred nedavnim pokazal, da se je sposoben z monoplavutjo potopiti globlje od 120 metrov, preko omenjene znamke pa se je kot kaže sposoben potopiti tudi Hrvat Petar Klovar. Tu je še Francoz Abdelatif Allouach, ki je bil na zadnjih svetovnih prvenstvih vedno med nosilci medalj in je zmožen poseči po najvišjih mestih. V moški konkurenci bomo imeli tudi Slovenci svoja predstavnika. Samo Jeranko se bo že na tretjem prvenstvu zapored poskušal vmešati med dobitnike medalj, v veteranski konkurenci pa bo letos nastopal tudi član našega kluba Japec Jakopin, ki ima dobro možnost, da postavi kakšnega od veteranskih svetovnih rekordov.

Aleksej Molchanov

Samo Jeranko & Japec Jakopin

Čaka nas res razburljivo prvenstvo in če bodo vremenske razmere ugodne, bomo zagotovo priča številnim odličnim potopom. Držimo pesti, da bodo tudi slovenski udeleženci nadaljevali trend slovenskih medalj iz preteklih prvenstev in varno opravili svoje potope.

Spremljanje potopov bo na voljo preko spletne platforme Youtube, ogled celotnih potopov pa bo omogočila uporaba podvodnega drona DiveEye, ki je postal že stalnica nedavnih svetovnih prvenstev. Spremljajte našo spletno stran za objavo povezave do živih prenosov tekmovanja. Za vsak tekmovalni dan prvenstva bomo pripravili tudi kratek povzetek, v katerem bomo na kratko opisali vrhunce dneva in navedli rezultate.

Uradna spletna stran tekmovanja