Dinamična apnea

Dinamična apnea

Neza Cec Nasveti, Tečaji

Pri dinamični apnei prosti potapljač poskuša prepravati čim daljšo dolžino z uporabo različnih rekvizitov ali brez. V zimskem času prosti potapljači največkrat nabiramo kondicijo na treningih v bazenu, kjer z različnimi vajami in serijami poskušamo ohranjati fizično pripravljenost vse do poletja oziroma prvega skoka v morje.

Prosto potapljanje s plavutkami DYN (dynamic apnea with fins) je disciplina dinamične apnee, kjer z rekviziti izvajamo delfinovo gibanje pod vodo. Tehnike plavanja DYN so različne, prav tako tudi uporabljeni rekviziti. Z mono plavutjo prosti potapljač doseže najbolj uravnoteženo gibanje in se kot mala morska deklica prefinjeno premika pod vodno gladino. Zatorej ni nič nenavadno dejstvo, da se z mono plavutjo preplavajo najdaljše dolžine pod vodo. Moški rekord plavanja pod vodo z mono plavutjo je natanko 300m, ženske pa z mono plavutjo dosežejo impresivnih 250m dolžine.

Vsak prosti potapljač je z izkušnjami s plavanjem z mono plavutjo več kot navdušen. Ker sama oblika telesa z mono plavutjo teži k podobi delfina, je preobrazba neverjetna. Poleg začetnih napak, ki jih skoraj naredi skoraj vsak potapljač, ki prvič stopi v vlogo delfina, je za efektivno tehniko plavanja pomembno pravilno gibanje celega telesa. Ljudje smo ustvarjeni tako, da so naša kolena veliko bolj upogljiva kot boki. Pa vendar mora pri delfinovem gibanju celotno telo delovati v harmoniji. Najpogostejše napake so nevede prevelika uporaba kolen in premajhna amplituda celega telesa.

Delavnica plavanja z mono plavutjo

Če se želite seznaniti s tehniko plavanja z mono plavutjo in izpopolniti tehniko, da vas bodo zamenjali za pravega delfina, je pravi čas, da se prijavite na delavnico, ki bo potekala 23. in 24. marca na Fakulteti za šport. Preberite več o delavnici

Prijava

    Vaše ime*

    Vaša e-pošta*

    Izposoja mono plavuti:   

    Velikost noge*