10 nasvetov za uspešno izenačevanje

apnea Nasveti

Kljub temu, da sem pri svojem najglobljem potopu uspel izenačiti tlak na globini 112m, je vsaka sezona kot nov začetek. Preventiva, obnova tehnik, učenje novih manevrov… Da bo tudi vaše izenačevanje in s tem potapljanje uspešnejše, si v nadaljevanju preberite nekaj nasvetov in tehnik.

1. Kaj sploh izenačujemo?

Okoliški tlak z globino narašča. To povzroči, da se volumen zraka v pljučih, sinusih, srednjem ušesu in maski zmanjša. Pljuč žal ne moremo izenačiti, medtem ko preostala mesta lahko. Masko izenačimo tako, da pihnemo vanjo. Sinusi in srednje uho pa se izenačijo sočasno. Slednjega izenačimo tako, da ustvarimo pritisk, s katerim odpremo Eustahijeve cevi, ki povezujejo ustno votlino in srednje uho. Ob tem se tlak na obeh straneh izenači, bobnič pa se ponovno vrne v nevtralno lego.

2. Uporabite frenzlovo tehniko

Pri omenjeni tehniki ustvarjamo pritisk za odpiranje Eustahijevih cevi zgolj s premikanjem jezika. Zato lahko izenačujemo pogosteje, bolj sproščeno in do večje globine. Klasična tehnika po Valsalvi temelji na ustvarjanju pritiska s pomočjo izdišnih mišic, kar je naporno in pri globinah preko 20m tudi nevarno.

3. Prostoročno izenačevanje

To je tehnika, pri kateri Eustahijeve cevi odpiramo brez ustvarjanja pritiska. To lahko storimo s podobnim gibom čeljusti, kot v prvi fazi zehanja. Nekaterim uspe zgolj z dvigovanjem mehkega neba. Spet tretji premaknejo jezik kar se nizko v ustno votlino. Ker tehnika velja za pasivno, ni zagotovila, da bo delovala pri vsakomur in vsakokrat.

4. Mouthfill tehnika

To je tehnika, kateri sem posvetil ogromno časa in treninga. Danes jo učim širom sveta in z veseljem opazujem nasmejane obraze, ko jo učenci prvič uspejo uporabiti pri globljih potopih. Nič nenavadnega ni, da v enem dnevu napredujemo tudi 20m v globino. To se je zgodilo meni, ko sem jo prvič osvojih leta 2009. Do takrat se nisem mogel potopiti globlje od 34m, nato pa sem v enem dnevu uspel izenačiti vse do globine 52m.

Ko se pljuča tako močno skrčijo, da iz njih ni mogoče dobiti zraka za izenačevanje ušes, nastopi težava. Navadno se to pojavi med globino 20m in 30m. Takrat se pljuča skrčijo na tako imenovani rezidualni volumen. Da lahko varno nadaljujemo z izenačevanjem, je potrebno nekoliko prej napolniti usta z zrakom in ga nato s pomočjo Frenzlove tehnike uporabiti za izenačevanje. To je eden najtežjih manevrvov v prostem potapljanju, a nam odpira vrata do globin krepko preko 100m.

5. Izenačujte nežno in pogosto

Prvih nekaj metrov pod gladino je potrebno največkrat izenačiti tlak. Zato svetujem, da se neprestano držite za nos in izenačite z vsakim udarcem s plavutmi. V kolikor zamudite izenačevanje, nikakor ne poizkušajte na silo, temveč nemudoma prekinite potop. Zelo pomembno je tudi, da prvič izenačimo že na površini, preden se potopimo.

6. Spustite vodo pod kapuco

Pogosto se med bobničem in kapuco ustvari zračni žep, ki se med potopom prav tako krči. Ker ga ne moremo izenačiti, lahko prav tako povzroči poškodbo bobniča. Temu se izognjemo tako, da pod kapuco vedno spustimo vodo.

7. Skrbite za nosno higijeno

Slana voda zaradi osmoze stanjša sluznico, kar naredi kanale bolj prehodne. Zato mnogi potrebujejo nekaj dni na morju, da se jim ušesa »odprejo«. Težavam ob prihodu na morje se lahko izognete z rednim spiranjem nosu s fiziološko raztopino.

8. Zaščitite ušesa

Na vetru imejte vedno na glavi kapo ali trak za ušesa. Tudi če je zunaj peklensko vroče, je vaš zunanji sluhovod po potopu zelo občutljiv in že blag veter lahko sproži vnetje. To predvsem velja, ko smo na čolnu ali barki, kjer neprestano piha.

9. Kaj v primeru bolečine

Vsekakor je potrebno obiskati zravnika, saj lahko le on oceni stanje v ušesih. Vnetje zunanjega sluhovoda se odraža kot bolečina ob dotiku uhlja. Če imamo težave s srednjim ušesom imamo občutek šumenja in »polnega« ušesa, ki izgine, ko izenačimo. Če nas peče, ko izenačujemo, je lahko težava v Eustahijevih ceveh ali srednjem ušesu. Skrajni primer je poškodba bobniča, kjer nam srednje uho zalije voda in ob tem izgubimo ravnotežje. Karkoli od naštetega zahteva mirovanje in strokovno zdravljenje.

10. Kje so meje?

Kot kaže izenačevanje še ne predstavlja meje športnega prostega potapljanja. Herbert Nitsch se je potopil 253m, Guillaume Nery pa po »pomoti« 139m. Pri obeh izenačevanje ni predstavljalo omejitve.

POŠLJITE POVPRAŠEVANJE ZA TEČAJ

A najlažje se je izenačevanja naučiti v praksi, zato vas vabimo, da se nam pridružite na enem od tečajev. Pošljite nam okvirno prijavo in bomo za vas poiskali najboljši termin:

    Izbira tečaja*

    Ime in priimek*

    E-pošta*

    Samo Jeranko