Nove zmage in državni rekord na Državnem prvenstvu v prostem potapljanju 2024

apnea Uncategorized @sl

Letošnje državno prvenstvo v prostem potapljanju je bilo res nekaj posebnega! Polona Plešnar je postavila nov CMAS državni rekord, prvič pa smo na prvenstvu imeli tudi mladinsko kategorijo. 

Polona Plešnar je po uspehu na prvenstvu dejala: "Hvala ekipi Apnea.si, brez vaše pomoči in podpore ne bi znala in ne bi mogla priti do takšnih rezultatov. Nikoli si nisem mislila, da sem zmožna česa takega, zdaj pa vem, da se napredek še zdaleč ni končal. HVALA IZ SRCA!!! "

Tekmovalci pred pričetkom Državnega prvenstva v prostem potapljanju 2024. 

Polona Plešnar nova državna rekorderka!

Na prvih potopih se je čutilo kar nekaj nervoze. Trema je naredila svoje in nekateri potopi se žal niso končali uspešno, a tudi od njih se lahko nekaj novega naučimo. Zato pa je bila toliko bolj uspešna članica ekipe Apnea.si Polona Plešnar, ki je  (DNF) dinamiko brez plavuti opravila z odličnimi 131,5 m in s tem postavila nov CMAS-ov državni rekord, iskrene čestitke! Absolultni rekord je pred leti postavila Vita Kremser (140m). 

Tekmovanju je sledila moška zasedba, kjer je Samo Jeranko (Apnea.Si) lahkotno odplaval dinamiko brez plavuti (DNF) z izjemnimi 151m in s tem ponovno postal postal državni prvak, na drugem in tretjem mestu pa sta mu sledila člana H20 Team Gregor Zadravec (117m) in Alan Pavlič (101m.).

Polona Plešnar je pred potopom uspešno ohranila mirne živce, kar se ji je na koncu obrestovalo z novim državnim rekordom. 

Andrej Ropret aktualni državni rekorder v vseh bazenskih disciplinah in Damjan Mirošničenko pred štartom. 

Matevž Dolenc, Rok Glavač, Samo Jeranko, Polona Plešnar in Damjan Mirošničenko po nastopih v dinamični apneji.

Dinamika s plavutmi

Sledili sta disciplini DYN – Bi (dinamika z dvojnimi plavutmi) in DYN (dinamika z mono plavutjo). V disciplini DYN – Bi  v moški konkurenci je prvo mesto zasedel Robert Grošeta (H20) 179,5m, 2. mesto Matej Kožar (H20) 126,5m, 3. mesto Tit Lager (Šd Thalassa) 111,5 m, samo za 0,5 m pa je tretje mesto zgrešil naš član Damjan Mirošničenko (Apnea.si), ki se je prvič udeležil tekmovanj in kljub tremi postavil svoj osebni rekord! Čestitamo! 

V dinamiki z dvojno plavutjo (DYN) je 1. mesto zasedel Gregor Zadravec (218,5 m), Andrej Ropret (200m) in Robert Grošeta (146,5 m). V ženski kategoriji pa je bila zmagovalka Eny Kvarantan, ki prihaja iz kluba ŠD Spiro.

Polona Plešnar med svojim drugim nastopom v disciplini Bi-Fins. 

Damjan Mirošničenko je po uspešnem nastopu dejal:" Na DP nisem odšel z velikim pričananji glede rezultata. Bolj me je zanimala procedura, bolj sem se osredotočal na pravilene štart, obrat in seveda na zaključni protokol. Posebno me je zanimalo, kako se bosta na vse skupaj odzvala moja glava in telo, saj sta bila prisotna psihološki pritisk in adrenalin. Vse skupaj očitno name dobro vpliva. Izkušnja je zame zelo pozitivna, dala mi je zagon za nadaljne treninge pri Apnea.si kjer bom lahko izboljšal tehniko in podaljšal svoje potope. Hvala vsem za suport in koristne nasvete."

Matevž Dolenc pred potopom. Žal je nervoza naredila svoje in se nastop ni zaključil po željah. 

Odlični nastopi tudi v Statični apneji

Tekmovalne discipline se je zaključilo z disciplitno statične apneje (STA), kjer je v moški konkurenci 1. mesto zasedel Alan Pavlič (7.07 min), 2.mesto Jure Daič (6.32 min) in 3. mesto Andrej Ropret (6.23 min), malo za njimi pa sta jim sledila Rok Glavač in Damjan Mirošničenko, člana Apnea.si, katerima je uspelo dih zadrževati skoraj 5 minut. Oba člana sta se državnega prvenstva udeležila prvič in vsak od njiju je sodeloval kar v treh disciplinah. Vse potope sta zaključila z belim kartonom, kar je izjemno uspešen rezultat. Čestitamo!

Matevž Dolenc vodi Roka Glavača med ogrevanjem za nastop v statični apnei. 

Rok Glavač po 4min 32s dolgi statiki.

Andrej Ropret po nastopu v statični apneji. 

Tri zmage na državnem prvenstvu v prostem potapljanju

Zaključna slovesnost in podelitev priznanj sta potekala na bazenu Pristan. Iskrene čestitke vsem našim članom, ki so udeležili prvenstva. Neglede na uvrstitev so dogodek ocenili kot izjemno izkušnjo in veliko motivacijo za prihodnji trening.

Samo Jeranko(1. mesto DNF), Plona Plešnar (1. mesto DNF in BiFins) in Andrej Ropret (2. mesto DYN in 3. mesto STA)

Si želite tudi vi spoznati potapljanje na vdih?

Pridružite se nam na treningih in tečajih prostega potapljanja!

Treningi potekajo vsak teden na bazenu in so primerni za vsakogar, ki išče vrhunsko rekreativno vadbo. Tečaji pa potekajo vsak mesec in so namenjeni bolj poglobljenemu znanju in spoznavanju osnov prostega potapljanja.