Alenka Artnik ubranila zlato medaljo v prostem potapljanju

apnea Uncategorized @sl

Od 1. do 8. oktobra je v mestu Kaš v Turčiji potekalo CMAS globinsko svetovno prvenstvo v potapljanju na vdih. Potapljači in potapljačice so se preko tedna spoprijeli s 4 tekmovalnimi disciplinami: potop z monoplavutjo (CWT), potop z vlečenjem ob vrvi (FIM), potop brez plavuti (CNF), in potop s stereoplavutmi (CWTB).

V Turčiji se je letos zbrala izredno močna mednarodna zasedba vrhunskih potapljačev in potapljačic iz kar 40 držav, med katerimi so bili tudi mnogi nosilci svetovnih rekordov.

Iz slovenske reprezentance se je prvenstva letos udeležila le Alenka Artnik, ki pa so jo mnogi (povsem zasluženo) uvrščali med glavne favoritinje za medaljo v disciplinah potop z monoplavutjo in s stereoplavutmi. Več si lahko preberete v sledečih kratkih povzetkih posameznih tekmovalnih dni.

Alenka Artnik ubranila naslov svetovne prvakinje v prostem potapljanju!

Pri potapljačicah je Alenka Artnik napovedala globino dneva s potopom na 116 metrov. Zaradi tehničnih težav na žalost nismo mogli v živo spremljati njenega celotnega potopa, saj je prišlo do okvare podvodnega drona. Večji del Alenkinega potopa smo tako lahko spremljali le preko kamere na površju. Vsi, ki smo v živo spremljali tekmo, smo lahko le nervozno čakali, kdaj se bo Alenka vrnila na površje, a ves strah je bil odveč. Alenka je svoj potop na 116 metrov opravila vrhunsko in na površju brez problema izvedla varnostni protokol. Na drugo mesto se je uvrstila Italijanka Alessia Zecchini, ki se je na površje uspešno vrnila po potopu na 109 metrov, medtem ko je tretje mesto pripadlo Francozinji Alice Modolo, ki ji je uspel potop na 93 metrov.

Pri moških je najgloblji potop napovedal Francoz Abdelatif Alouach (126 m). Abdelatif se je sicer uspel potopiti na 126 metrov, a kmalu po obratu so se začele resne težave. Na prenosu smo lahko videli, da je bil Francoz pod močnim vplivom narkoze, saj je popolnoma izgubil orientacijo v prostoru. Na koncu je uspel priplavati do prvega varnostnega potapljača, a kmalu po srečanju dal znak, da potrebuje pomoč. Varnostni potapljači so ga sicer uspešno prinesli na površje, a so pri temu tudi sami porabili veliko energije. Toliko, da je eden izmed njih celo bil na robu izgube zavesti. Abdelatifu so na površju nemudoma nudili prvo pomoč in z njim naj bi bilo na srečo po besedah komentatorjev vse v redu. Zaradi diskvalifikacije Abdelatifa je prvo mesto pripadlo drugemu Francozu, Arnaudu Jeraldu, ki je uspešno zaključil svoj potop na 123 metrov. Arnaud je trenutno eden najmočnejših potapljačev v disciplini potop s stereoplavutmi (v kateri je letos na tekmovanju Vertical Blue na Bahamih postavil tudi nov svetovni rekord), a kot kaže bo nanj treba resno računati tudi v potopih z monoplavutjo. Na stopničkah sta se mu pridružila še Italijana Davide Carrera (121 m) in Antonio Mogavero (113 m).

Potop Francoza Abdela je bil prava nočna mora. Ogledati se ga lahko na zgodnjem videoposnetku. 

Klovar z novim svetovnim rekordom postal najgloblji človek v sodobni dobi potapljanja na vdih!

Že kar nekaj ur pred uradno najavo globin se je šušljalo, da zna Hrvat Petar Klovar napovedati potop preko rekordne znamke (svetovni rekord je poleti na Bahamih s potopom na 127 metrov podrl Poljak Mateusz Malina). Govorice še zdaleč niso bile brez osnove, saj smo zjutraj lahko na štartni listi videli, da je Petar napovedal potop na neverjetnih 132 metrov! In ne, ni šlo za tiskarsko napako organizatorjev. V primeru uspešnega potopa bi Hrvat kar za 5 metrov izboljšal trenutni svetovni rekord, postal pa bi tudi najgloblji človek v sodobni dobi potapljanja na vdih (če ne štejemo potopov brez omejitev in z variabilno obtežitvijo).

Sam sem bil dan prej skeptičen, da bi Petar lahko uspešno zaključil svoj potop. V zadnjih letih se novi svetovni rekordi namreč skoraj izključno postavljajo na Bahamih v Deanovi Modri luknji, kjer so pogoji za potapljanje na vdih idealni (ni termokline, tokov, potapljači lahko tekom tekmovanja izvedejo več kot en potop v določeni disciplini), trenutno svetovno prvenstvo pa se odvija v Sredozemlju v začetku oktobra.

Petar je že malo čez 9. uro dokazal, da sem se še kako motil. Potop je opravil brezhibno in na površju ni bilo nobenega dvoma o belem kartonu, ki naznani uspešno opravljen potop. Res neverjetno! Drugo napoved dneva je imel sedaj bivši svetovni rekorder Mateusz Malina, ki pa je svoj potop zaključil predčasno na globini 112 metrov (napovedal je 121 metrov). S predčasnim obratom si je prislužil rumeni karton in odbitek točk, s čimer je izgubil boj za stopničke. Na skupno 2. mesto sta se tako s potopom na 110 metrov uvrstila še en Hrvat Vitomir Maričič in Francoz Guillaume Bourdila.

Vsa pozornost 2. tekmovalnega dne pa ni bila usmerjena le v moške potope. Italijanka Alessia Zecchini in Madžarka Fatima Korok sta namreč obe napovedali potop na globino 102 metrov, s čimer bi postavili nov svetovni rekord. Na žalost sta obe precenili svojo dnevno formo. Pri potopu Fatime je že dokaj kmalu po obratu bilo razvidno, da potopa ne bo uspela uspešno zaključiti, tudi Alessia pa ni delovala preveč suvereno. Obe sta doživeli izgubo zavesti pod vodno gladino in bili tako diskvalificirani. Posledično si je 1. mesto s potopom na 92 metrov prislužila Ukrajinka Katerina Suderska. Druga je bila Čehinja Irena Vanova (83 m), tretja pa Hrvatica Sanda Delija (81 m). Čestitke vsem!

Oglejte si izjemen potop Hrvata Petra Klovarja na 132m globine. 

Ponovno zmagoslavje in rekord Klovarja v disciplini prosti potop brez plavuti

Po dnevu premora so potapljači in potapljačice ponovno stopili na potapljaško ploščad. Oči so bile ponovno uprte v Hrvata Petra Klovarja, ki je med potapljači ponovno napovedal najgloblji potop. Medtem ko je v disciplini potop z vlečenjem ob vrvi napovedal in tudi uspešno izboljšal absolutni svetovni rekord, pa je na 3. tekmovalni dan napovedal potop, ki bi zadoščal "le" za nov CMAS svetovni rekord (svetovni rekord po organizaciji Aida namreč znaša kar 102 metra!). Petar je napovedal potop na 94 metrov, ki ga je tudi uspešno izvedel. Kot kaže je Hrvat letos res v vrhunski formi. Na stopničkah sta se mu pridružila še Poljak Mateusz Malina (87 m) in Italijan Antonio Mogavero.

Pri potapljačicah je globino dneva ponovno napovedala Italijanka Alessia Zecchini (71 m), a spet ni imela sreče. Tokrat je doživela izgubo zavesti na površju in si ponovno prislužila rdeč karton (od treh nastopov na letošnjem prvenstvu je to njena druga diskvalifikacija, srebrno medaljo si je sicer prislužila na 1. dan v disciplini potop z monoplavutjo). Zmago si je tako že drugič prislužila Ukrajinka Katerina Sadurska, ki je uspešno opravila potop na 70 metrov. Sledili sta ji Avstralka Amber Bourke (65 m) in Madžarka Fatima Korok (63 m).

Rekrden potop Petra Klovarja v disciplini brez plavuti.

Zadnji dan prvenstva močan tok preprečil izvedbo in novo možnost Alenke Artnik za odličje.

Potapljači in potapljačice bi se mogli na zadnji tekmovalni dan prvenstva spopasti z disciplino potop s stereoplavutmi, a je bila tekma na žalost že pred nastopom najboljših prekinjena. Organizatorjem jo je namreč zagodlo vreme in razmere na morju. Na lokaciji tekmovalne ploščadi je bil namreč izredno močan tok, ki je preprečeval varno izvedbo globokih potopov, na površini pa je pihal tudi močan veter. Po dolgem premoru je padla odločitev, da se zadnji tekmovalni dan prekine in odpove. Ker organizatorji niso imeli dodatnega časovnega okna, v katerem bi lahko izvedli izpadle potope, se je prvenstvo tako predčasno končalo.

Odpoved zadnjega dne je razžalostila tudi vse slovenske navijače, saj je imela Alenka Artnik lepo priložnost za ponovno uvrstitev na stopničke (napovedala je 2. najgloblji potop za Italijanko Alessio Zecchini). Vseeno je po objavah na socialnih omrežjih Alenka delovala zadovoljna z izkupičkom. Na prvi dan je namreč že osvojila zlato medaljo v svoji paradni disciplini, potop z monoplavutjo (CWT). Še pomembneje pa je, da je Alenka začela ponovno uživati v svojih potopih. Pred in na tekmovanju Vertical Blue na Bahamih, kjer je nameravala ponovno preseči svoj svetovni rekord v disciplini potop z monoplavutjo, je namreč po njenih besedah zapadla v nekakšno mini krizo, ko občutki pri potopih niso bili pravi, Alenka pa tudi vizualno ni delovala sproščena, kot smo je vajeni ponavadi. Kot kaže so občutki spet pravi in v prihodnje se lahko nadejamo še veliko uspešnih potopov z njene strani.

Močan tok je ogrožal varnost potapljačev. Zato je bil organizator prisiljen odpovedati zadnji tekmovalni dan v disciplini s stereo plavutmi. 

Zaključne misli

Celotno letošnje svetovno prvenstvo je res ponudilo kopico izjemnih predstav, tako v moški kot v ženski konkurenci. Kot absolutno ime prvenstva moramo sicer izpostaviti Hrvata Petra Klovarja. Hrvat je najprej v ponedeljek zvečer šokiral vso "freedive" sceno, ko je napovedal potop z vlečenjem ob vrvi (FIM) na kar 132 metrov. V primeru uspešnosti bi bil to najgloblji potop v zgodovini sodobnih tekmovanj v potapljanju na vdih. Potop je bil izveden brezhibno in Petru lahko rečemo le kapo dol za ta neverjeten podvig in zlato medaljo. A s tem potopom Peter še ni rekel zadnje besede na prvenstvu. V četrtek je namreč postavil še nov CMAS svetovni rekord v disciplini potop brez plavuti (CNF), ko se je uspešno potopil na 94 metrov in osvojil še svojo drugo zlato medaljo.

V ženski konkurenci je bila letos na prvenstvu najbolj uspešna potapljačica, ki mogoče širši publiki ni tako znana. Ukrajinka Katerina Sadurska je osvojila kar 2 zlati medalji. Najprej je pobrala zlato v disciplini potop z vlečenjem ob vrvi (92 m) v klasičnem primeru "ko se prepirata dva, tretja dobiček ima", ko sta tako Alessia Zecchini kot Fatima Korok pri poskusu postavljanja novega svetovnega rekorda (102 m) izgubili zavest. Nato pa je zmagala še v disciplini potop brez plavuti z 2. napovedjo dneva (70 m; Alessia Zecchini je bila ponovno diskvalificirana zaradi izgube zavesti na vodni gladini). Ukrajinka je tekom celotnega prvenstva prikazovala izredno močne predstave, saj se je že na prvi dan v disciplini potop z monoplavutjo uvrstila med top 10.

Na letošnjem prvenstvu smo bili lahko priča številnim neverjetnim potopom. Moram priznati, da je mene presenetila izjemna količina zelo globokih potopov kljub poznemu koledarskemu terminu prvenstva. Prenos tekmovanja je bil z izjemo prvega dne (ko so imeli organizatorji težavo z delovanjem podvodnega drona, ki je odpovedal ravno med potopom Alenke) na visokem nivoju. Zdaj bi bilo potrebno le še nadgraditi kvaliteto za naslednje bazensko prvenstvo . S CMAS svetovnim globinskim prvenstvom se je sicer zaključila sezona prvenstev v potapljanju na vdih. Potapljačice in potapljači (tako profesionalci kot amaterji) se sedaj vračamo v bazene, kjer bomo do začetka poletja 2023 pilili formo, ko se bo sezona prvenstev začela z bazenskima svetovnima prvenstvoma AIDA in CMAS.

Toliko z moje strani. Javim se vam ponovno čez nekaj dni, ko bom v prispevku natančneje predstavil vse globinske tekmovalne discipline, kako so potapljačice in potapljači preko let premikali rekordne znamke, ter ali smo že dosegli absolutne meje človeških zmogljivosti, ko je govora o osvajanju morskih globin. Vabljeni k branju!

Alenka Artnik je obranila prvo mesto v disciplini prosti potop s plavutmi. 


Zapisal Vid Jan - tekmovalec in ljubitelj prostega potapljanja

Si želite tudi vi spoznati potapljanje na vdih?

Pridružite se nam na treningih in tečajih prostega potapljanja!

Treningi potekajo vsak teden na bazenu in so primerni za vsakogar, ki išče vrhunsko rekreativno vadbo. Tečaji pa potekajo vsak mesec in so namenjeni bolj poglobljenemu znanju in spoznavanju osnov prostega potapljanja.