Svetovni Rekorod Krisperja

Svetovni rekord Krisperja na državnem prvenstvu v prostem potapljanju

apnea Uncategorized @sl

Potapljačice in potapljači ŠD Apnea SLO na državnem prvenstvu v potapljanju na vdih osvojili kar tri zlate medalje. Član kluba Luka Krisper postavil 2 svetovna rekorda v veteranski kategoriji!

Za člani našega kluba je izjemno uspešen športni konec tedna. V soboto 7.5. se je 9 naših potapljačic in potapljačev udeležilo državnega prvenstva v potapljanju na vdih, ki je letos potekalo na kopališču Pristan v Mariboru. 16 potapljačev in 9 potapljačic se je pomerilo v 4 tekmovalnih disciplinah: statiki (STA), dinamiki brez plavuti (DNF), dinamiki z monoplavutjo (DYN) in dinamiki s stereo plavutmi (DYNBF).

V prvem delu tekmovanja so se tekmovalci in tekmovalke pomerili v statiki, kjer potapljač ali potapljačica zadržuje zrak v mirovanju. V moški konkurenci se je najbolje odrezal Alan Pavlič (H2O Team), ki je sapo zadrževal kar 7 minut in 32 sekund, s čimer je postavil tudi svetovni veteranski rekord v tej disciplini.

Od naših tekmovalcev se je najbolj odrezal Robert Tašič, ki je osvojil 4. mesto s statiko, dolgo 5 minut in 25 sekund. V ženski konkurenci je 1. mesto osvojila Nina Čolig (PD Kamnica), ki je zrak zadrževala 4 minute in 6 sekund, odlično pa se je odrezala debitantka na tekmovanjih v potapljanju na vdih Marina Dovgan iz našega kluba, ki je osvojila 2. mesto s statiko, dolgo 3 minute in 54 sekund.

Robert Tašič med ogrevanjem pred nastopom v statični apneji. 

Saglara med vodenjem Robija Tašiča pri njegovem potopu. 

Marina Dovgan je prvič nastopila v statični apnei in zasedla drugo mesto na državnem prvenstvu. 

Alan pavlič pred štartom v statični apnei. Ob njem Saglara Mandzhijeva

Po krajšem premoru so se tekmovalke in tekmovalci pomerili še v dinamičnih disciplinah. V omenjenih disciplinah mora tekmovalec ali tekmovalka pod vodo ob zadrževanju zraka preplavati čim daljšo razdaljo, od discipline pa je odvisno, ali razdaljo preplava brez plavuti (DNF), s stereo plavutmi (DYNBF) ali z monoplavutjo (DYN). Priča smo bili številnim odličnim potopom, večkrat pa je o zmagovalcu odločala minimalna razlika v preplavani razdalji.

V dinamiki brez plavuti je v ženski konkurenci zmagala Vita Kremšer (ŠD Črv - Inhale Blue), ki je preplavala 126 m, na stopničkah pa sta se ji pridružili še članici našega kluba Polona Plešnar (119 m) in Lucija Rihtar (74 m).

Polona Plešnar (na levi) in Lucija Rihtar (na desni) tik pred štartom v disciplini dinamika brez plavuti. 

Polona Plešnar med svojim nastopom.  

Polona Plešnar po uspešno zaključenem potopu.  

Med moškimi je 1. mesto osvojil Luka Pengov z našega kluba, ki je potop zaključil po 145 m, odlično pa se je odrezal tudi Luka Krisper, ki je preplaval 131 m in s tem postavil svetovni veteranski rekord in osvojil 3. mesto. Vid Jan si je s potopom, dolgim 104 m zagotovil 4. mesto.

Luka Pengov med potopom dolgim 145m. 

Luka Krisper (levo) novi svetovni rekorder in Luka Pengov (desno).

Robert Tašič (levo) in Vid Jan (desno) po svojih potopih. 

V disciplini dinamika z monoplavutjo so člani našega kluba osvojili kar 4. medalje! V ženski konkurenci je zmagala Saglara  Mandzhieva (150 m), medtem ko si je pri moških zlato medaljo prislužil Robert Tašič (164 m), ki je le za en meter prehitel 2. Roberta Grošeto (H2O Team). Tretje mesto sta osvojila Samo Jeranko (106 m) in Lucija Rihtar (105 m).

Saglara Mandzhijeva med svojim potopom dolgim 150m.

Robert Tašič je nov državni prvak v dinamiki z mono plavutjo. 

V disciplini dinamika s stereo plavutmi se je med moškimi najbolje odrezal Robert Grošeta (H2O Team), ki je preplaval 161 m, medtem ko je Luka Krisper iz našega kluba osvojil 2 mesto in s potopom dolgim 156 m postavil še svoj 2. svetovni veteranski rekord dneva! 4. mesto si je s potopom 100 m prislužil Vid Jan.

Luka Krisper med rekordnim potopom

Luka Krisper po drugem svetovnem rekordu!

Luka Krisper je iztisnil svoj maksimum in v zgolj dveh urah postavil dva nova veteranska svetovna rekorda!

Ves čas je bil prisoten izjemen ekipni duh in iskreno veselje ob medsebojnih rezultatih!

Pri potapljačicah si je še 2. zmago prislužila Vita Kremšer (ŠD Črv - Inhale Blue) s potopom 126 m, sledile pa so ji 3 potapljačice z našega kluba. 2. mesto je osvojila Saglara Mandzhieva (105 m), 3. mesto Marina Dovgan (100 m), 4. pa je bila Polona Plešnar (100 m).

Marina Dovgan v disciplini dinamika s stereo plavutmi. 

Člani našega kluba so na letošnjem osvojili kar 12 medalj, kar pa je še pomembneje, na tekmovanju so vsi uživali in dobili dodatnega zagona za nadaljnje treninge. Medtem ko so nekateri člani našega kluba na državnem prvenstvu tekmovali že pred letošnjim letom, pa smo ponovno v vrstah imeli par debitantov. Upamo, da nas bo prihodnje leto na prvenstvu še več, na treninge apnee pa seveda vabljeni vsi, tako tisti, ki bi se nam želeli pridružiti na tekmovanjih v naslednjem letu, kot tudi tisti, ki bi le radi uživali pod morsko gladino. Se vidimo!

Člani Apnea Slovenije so se izkazali z izjemnim ekipnim duhom!

Devet naših članov na minulem državnem prvenstvu.

Celotni končni rezultati državnega prvenstva so na voljo na tej povezavi.

Zapisal: Vid Jan

Foto: Samo Jeranko

Si želite tudi vi spoznati potapljanje na vdih?

Pridružite se nam na treningih in tečajih prostega potapljanja!

Treningi potekajo vsak teden na bazenu in so primerni za vsakogar, ki išče vrhunsko rekreativno vadbo. Tečaji pa potekajo vsak mesec in so namenjeni bolj poglobljenemu znanju in spoznavanju osnov prostega potapljanja.