chinchorro mumije

Neverjetna zgodovina potapljanja na vdih v kameni dobi

apnea Uncategorized @sl

Pozdrav vsem. Moje ime je Vid Jan. Tako kot verjetno številni izmed vas sem tudi sam navdušenec nad potapljanjem na vdih, hkrati pa sem tudi velik ljubitelj zgodovine. 

V naslednjih nekaj tednih bomo vsako sredo skupaj raziskali zgodovino potapljan ja na vdih, kdaj so se ljudje začeli ukvarjati s potapljanjem na vdih in kako se je aktivnost razvila do stopnje, ki človeku omogoča potope na neverjetne globine, ki so laikom nepredstavljive. Začeli bomo v pradavnini in se skupaj postopoma sprehodili vse do današnjega dne.

Vid Jan je izvrsten prosti potapljač! Na sliki ga lahko vidite med potopom na enem od klubskih tekmovanj. 

Kje in kdo so bili prvi potapljači na vdih?

Potapljanje na vdih, znano tudi kot apneja ali prosto potapljanje, je vrsta potapljanja, pri kateri se potapljač ali potapljačica za svojo aktivnost zanaša le na količino zraka, ki jo lahko zadrži v svojih pljučih. Ljudje so se potapljali na vdih že pred več tisočletji, z gotovostjo pa lahko to potrdimo za obdobje od 10 do 6 tisoč let pr. n. št.

Činčori v Čilu

 Arheološke raziskave lobanj posameznikov južnoameriškega ljudstva Činčori, ki je prebivalo na današnjem območju Čila, so pokazale razvoj eksostoze ali surferjeva ušesa. Nastanek eksostoz, prekomerne rasti kosti v slušnem kanalu, povzroči izpostavljanje vetru, mrazu in vodi, ki je pogosto pri osebah, ki veliko časa preživijo v vodi (zato tudi izraz surferjevo uho).

Civilizacija  Kojkkenmodinger ali jedci školjk

Na drugi strani planeta, natančneje ob obalah Baltskega morja, je v razmeroma enakem časovnem obdobju prebivala civilizacija  Kojkkenmodinger ali jedci školjk, ki so že pred 10 tisoč leti nabirali školjke s pomočjo potapljanja na vdih.

Ljudsto Činčori so živeli ob morju na severu Čila.

Mumije Činčoro so najstarejše najdene mumije.

Nastanek eksostoz, prekomerne rasti kosti v slušnem kanalu, povzroči izpostavljanje vetru, mrazu in vodi.

O čem bomo govorili naslednjo sredo?

Iz kamene dobe se bomo prestavili v čas nastanka prvih visokih civilizacij in raziskali potapljanje na vdih na območju Sredozemlja, Egipta in Bližnjega vzhoda. Se vidimo.

Si želite tudi vi spoznati potapljanje na vdih?

Pridružite se nam na treningih in tečajih prostega potapljanja!

Treningi potekajo vsak teden na bazenu in so primerni za vsakogar, ki išče vrhunsko rekreativno vadbo. Tečaji pa potekajo vsak mesec in so namenjeni bolj poglobljenemu znanju in spoznavanju osnov prostega potapljanja.