Japec Jakopin in Alenka Artnik, CMAS 2021

4. Dan prvenstva: odlična Alenka in Japec

apnea Uncategorized @sl

    Zmagoslaven zaključek prvenstva za Alenko, dvojno francosko slavje v moški konkurenci in svetovni veteranski rekord za Japca Jakopina.

    Z današnjim tekmovanjem v disciplini potop s stereo plavutmi (CWTBF) se je zaključilo 5. CMAS svetovno globinsko prvenstvo v potapljanju na vdih. Danes so na najvišjo stopničko stopili kar trije posamezniki, med njimi pa je bila tudi Slovenka. Več v nadaljevanju.

    Ženska konkurenca: Dominacija Alenke tudi v potopu s stereo plavutmi

    Že ko smo si včeraj zvečer ogledali napovedane globine pri potapljačicah, smo videli, da Alenka Artnik danes misli resno. Kot edina je napovedala potop preko 100 m, s 103 m pa bi imela možnost za medaljo tudi v moški konkurenci! Kot prva izmed favoritinj se je sicer danes ob vrvi spustila Italijanka Alessia Zecchini, ki je po včerajšnji zmagi v disciplini potop brez plavuti danes napovedala zanjo bolj konservativnih 98 m. Svoj potop je opravila brez večjih problemov in si z njim že zagotovila mesto na stopničah. Ali bo na koncu prva ali druga, je morala počakati le nekaj minut, saj se je kmalu za njo v globine potopila tudi Alenka. Potop Slovenke je bil eden bolj suverenih na letošnjem prvenstvu in po uspešno opravljenem varnostnem protokolu na površju je slovenska reprezentanca dosegla že tretjo medaljo v članski kategoriji. Dve zlati medalji je dosegla Alenka, za tretje slovensko odličje pa je včeraj poskrbel Samo Jeranko, ki je v disciplini potop brez plavuti osvojil tretje mesto. Tretje mesto v ženski konkurenci sta si sicer danes s potopom na 97 m razdelili Ukrajinka Natalija Žarkova (to je bila že njena tretja medalja na tem prvenstvu, osvojila je zlato, srebrno in danes še bronasto medaljo!) in Francozinja Marianna Gillespie (druga medalja po srebrni medalji v disciplini potop z monoplavutjo). Vsem želimo iskrene čestitke za kopico neverjetnih potopov in sijajen zaključek prvenstva!

    Moška konkurenca: Francoza Allouach in Jerald razdelila zlato odličje pri članih, sijajen potop Japca Jakopina za svetovni veteranski rekord

    Pri potapljačih je danes manjkal Rus Aleksej Molčanov, ki zaradi včerajšnjega potopa danes ni smel nastopiti, sta pa v njegove velike plavuti stopila Francoza Abdelatif Alouach in Arnaud Jerald, ki sta napovedala potopa na 116 m. Oba sta svoja potopa opravila zelo suvereno in sklenila izjemno uspešno prvenstvo za francosko reprezentanco. Francija je na tem prvenstvu dosegla kar 5 medalj! Tretje mesto sta si danes razdelila Tunizijec Walid Boudhiaf in Italijan Davide Carrera, ki sta se potopila na 103 m. Za Tunizijca je bila to že tretja medalja, saj je drugo mesto dosegel že prvi dan v disciplini potop z monoplavutjo, v disciplini potop z vlečenjem ob vrvi pa je bil tretji. Izredno zanimivo je bilo danes tudi tekmovanje v veteranskih kategorijah, saj je bilo napovedanih kar 6 veteranskih svetovnih rekordov! Enega izmed njih je s svojim potopom na 75 m dosegel tudi Japec Jakopin. Japec je svojo formo stopnjeval preko celotnega prvenstva. Medtem ko je prvi dan nastopil v izrazitem krču, ko mu ni uspelo doseči napovedane globine, pa je nato nadaljeval v izjemnem slogu. Najprej je uspešno nastopil v disciplini vlečenje ob vrvi, kjer je dosegel svoj prvi veteranski svetovni rekord s potopom na 78 m, nato pa je odlično zaključil prvenstvo še z današnjim potopom. Iskrene čestitke Japcu, kot tudi vsem ostalim tekmovalcem. Danes so nas res razvajali s čudovitimi potopi.

    Prišli smo torej do epiloga letošnjega CMAS svetovnega prvenstva. Priča smo bili številnim odličnim nastopom posameznikov iz širokega nabora držav. Konkurenca favoritov se širi in čeprav se zdi, da so določeni posamezniki, kot so Alenka, Alessia in Aleksej (kaže, da lastno ime na črko A korelira z uspešnostjo v potapljanju na vdih? 🙂 ) še vedno korak spredaj, se jim naglo približujejo številni drugi, kot so Hrvat Klovar, Francoza Allouach in Jerald, Ukrajinka Žarkova in Francozinja Gillespie.

    Ostaja le še vprašanje, kdaj se bodo Alenki, Samu in Japcu v slovenski ekipi pridružili še novi mladi upi. Morda se bo kakšna potapljačica ali potapljač v prihodnje opogumil-a tudi iz našega kluba Apnea Slovenija. Nova sezona treningov se prične že prihodnji teden, zato ste vsi vljudno vabljeni, da se nam pridružite 🙂 Več informacij lahko najdete na tej povezavi. Zbogom do nadaljnega in se vidimo pod vodno gladino.

    Vaš reporter,

    Vid Jan

    🥇 ALENKA ARTNIK 🇸🇮

    🥇ABDELATIF ALOUACH🇫🇷

    🥇 ARNAUD JERALD 🇫🇷