slovenska ekipa na prvenstvu v potapljanju na vdih

Medalja na svetovnem prvenstvu v potapljanju na vdih

apnea Uncategorized @sl

Vsi smo nestrpno pričakovali tokratno CMAS bazensko svetovno prvenstvo v prostem potapljanju. To je bil namreč prvi večji dogodek v svetu prostega potapljanju po več kot letu in pol tekmovalnega premora. In bil je več kot uspešen. Alan Pavlič se domov vrača s tretjim mestom v statiki, sam pa s četrtim mestom v dinamiki.

Prvenstva, ki je potekalo med 21. in 26. junijem v Beogradu, smo se udeležili štirje Slovenci, Alan Pavlič, Robert Grošeta, Žan Petek in jaz. Tam smo bili v družbi tekmovalcev iz kar 26 držav.

Samo Jeranko, Žan Petek, Robert Grošeta in Alan Pavlič

Tekmovalna trema prvi dan svetovnega prvenstva v potapljanju na vdih

Preteklim izkušnjam navkljub smo prvi tekmovalni dan v disciplini dinamika brez plavuti pričakali s kopico tekmovalne vznemirjenosti. V tej disciplini sva nastopila z Robertom Grošeto. Prvi je nastopil on in dosegel 113m. Rezultat je bil mnogo manj  kot je sam pričakoval, a temu je botrovalo slabše počutje, ki ga je žal spremljalo tudi v naslednjih dneh.

Robert Grošeta pred nastopom

Sledil je moj nastop. Pred njim so me spremljali notranji monologi po ustaljenem scenariju: “Kaj mi je tega treba?”, “Nočem se matrati, bom prišel kar na sto metrih ven!”, “Itak sem slabo pripravljen, to sploh nima smisla” in  tako naprej. Temu lahko dodam še vznemirjenost in visok srčni utrip, ki je bil že med sedenjem na klopi pred štartom krepko prek 100 udarcev na minuto. 

Z veliko razliko od prejšnjih let, sem vse dogajanje v sebi zgolj nasmejano opazoval in si potihem dejal: “Vse je tako, kot mora biti. Osredotoči se le na tisto, kar lahko nadzoruješ :)”. Sledil sem protokolu, ki je ob točno določenem času vključeval skrbno načrtovano ogrevanje in izbrane dihalne vaje. Na bazenu je bilo zaradi vročinskega vala izjemno vroče. Zato sem šel v vodo takoj, ko je tekmovalec pred menoj zaključil svoj nastop. 

Sproščanje nekaj minut pred začetkom potopa

Potop je potekal zelo dobro. Potreboval sem med 5 in 6 zaveslajev za vsakih 50m dolžine bazena. Osredotočen sem bil zgolj na varno izvedbo potopa. Vedel sem, da postane tvegano  po obratu na 150m, zato sem do te dolžine plaval tako rekoč avtomatsko. Od tu dalje pa sem pričel pozorno spremljati vse znake morebitne hipoksije. Potop sem varno, morda celo preveč varno, zaključil na 177m. To je moj najboljši rezultat v 50m bazenu kar me je več kot razveselilo. Navdušilo me je tudi dejstvo, da sem prvič v dvanajstletni tekmovalni karieri uspel prvi dan prvenstva kljub vznemirjenosti izvesti potop daljši od tistih na treningu. 

Preplavana dolžina je zadostovala za 7. mesto. Zmagal je Hrvat Vanja Peleš (226m), drugi je bil Francoz Guillaume Bourdila (200m), tretji pa Oliver Elu (199m). Med dekleti je zmagala Hrvatica Mirela Kardaševič (191m) pred Poljakinjama Magdaleno Solich (189m) in Julijo Kozersko (169m).

Vanja Peleš po osvojenem zlatu prvi dan tekmovnja

Mirela Kardaševič pred nastopom v dinamiki brez plavuti

Drugi dan na sporedu dinamika s stereo plavutmi

Drugi dan je bil namenjen dinamiki s stereo plavutmi. V njej sta nastopila Robert Grošeta in Žan Petek. Robertu se je nastop žal ponesrečil, Žan pa je preplaval 178m in zasedel 11. mesto. V moški konkurenci je zmagal Hrvat Vitomir Maricic (254.3m) pred Rusom Mikhailom Brancem (254.2m), tretji pa je bil Kitajec William Ming Jin (250m). Med dekleti je zmagala Italijanka Cristina Francone (234.7m) pred Hrvatico Mirelo Kardaševič (232m). 

Žan Petek pred nastopom v dinamiki s stereo plavutmi

Žan Petek po potopu drugi dan prvenstva

Tekmovanje v statiki in medalja za Slovenijo

Sledila je statika v kateri sva nastopila skupaj z Alanom Pavličem. Alan je že več let specialist za statiko, ki je vse podredil tej disciplini. Njegovi rezultati v zadnjem obdobju so bili tik pod vrhom. Zaradi zaprtih bazenov je večino svojih treningov opravil na suhem in bil ob prihodu v Beograd vidno razočaran, saj v vodi nikakor ni mogel doseči enakih časov, kot na suhem. Na tekmi je bilo povsem drugače. Izjemno je opravil svoj nastop in dosegel izjemen čas 8min 31s. S tem se je povzpel tudi na zmagovalni oder in osvojil bronasto medaljo. Sam sem nastop v statiki zaključil s časom 8min in 4s, kar je bilo dovolj za 5. mesto. Zmagal je Francoz Eric Marchal s časom 9min in 28s.

Dinamika z mono plavutjo zadnji dan prvenstva

Dinamika z mono plavutjo je že tradicionalno na sporedu zadnji dan prvenstva. Po treh zaporednih tekmovalnih dneh je že prisotna utrujenost. Težko je najti motivacijo, zato smo videli kar nekaj nastopov, kjer so tekmovalci odnehali po obratu na sto metrov. Sam sem se te discipline najbolj veselil. Zgodba je bila zelo podobna kot prvi dan, le da sem imel srčni utrip pred štartom mnogo nižji kot takrat. Plaval sem taktično, tako kot sem si zadal in potop zaključil varno. Morda ponovno s preveč rezerve za takšno tekmovanje, saj sem s preplavanimi 256m postavil svoj nov osebni rekord, a zgolj za 2m zgrešil bronasto medaljo. Nič hudega, včasih so metri na tvoji strani, spet drugič na strani drugih. Nastopili so tudi Alan (150m), Robert (203m, 12.mesto) in Žan (162m,  21. mesto). Zmagal je Francoz Bourdila (278m), pri dekletih pa Poljakinja Magalena Solich (265.7m).

256m v dinamiki z mono plavutjo je bilo dovolj za 4. mesto na prvenstvu

Naslednji cilj je globinsko svetovno prvenstvo v potapljanju na vdih

Medalja s tega prvenstva je zares velik uspeh za slovensko prosto potapljanje. Alan se je tako pridružil Alenki Artnik, Andreju Ropretu in meni, ki smo do sedaj že osvojili medalje na svetovnih prvenstvih. Naslednji cilj sezone je globinsko svetovno prvenstvo v Turčiji, ki bo potekalo med 1. in 10. oktobrom. Udeležili se ga bomo Alenka Artnik, Japec Jakopin in jaz.

__

Besedilo: Samo Jeranko

Fotogradije: Samo Jeranko, Janez Kranjc in David Damnjanovič

Si želite tudi vi spoznati potapljanje na vdih?

Pridružite se nam na treningih in tečajih prostega potapljanja!

Treningi potekajo vsak teden na bazenu in so primerni za vsakogar, ki išče vrhunsko rekreativno vadbo. Tečaji pa potekajo vsak mesec in so namenjeni bolj poglobljenemu znanju in spoznavanju osnov prostega potapljanja.