rosenje maske

Kako preprečiti rosenje potapljaške maske?

apnea Uncategorized @sl

Ali se tudi vam maska po nekaj minutah uporabe popolnoma zamegli? Dobro vemo, da je to zelo, zelo moteče. Zato vam v nadaljevanju predstavljamo štiri preproste korake, kako se rešimo tega problema. 

1. Uporabljajte potapljaško masko s kaljenim steklom

Kako vemo, da je steklo maske iz kaljenega stekla? Preprosto, na steklu ima natisnjeno črko T (Tempered glass). Kaljeno steklo je odporno proti praskam, zato se vam maska tudi ob padcu na tla ne bo opraskala. Druga dobra lastnost pa je, da lahko kaljeno steklo segrevamo z vžigalnikom.

2. Z vžigalnikom segrejte steklo iz notranje strani

Masko sestavlja okvir, steklo, silikon in gumijast trak. Med proizvodnjo se na steklu nabere tanek sloj slikona, zaradi katerega se maska na notranji strani rosi. Najlažje ga odstranimo tako, da z notranje strani maske z vžigalnikom segrejemo steklo, saj na ta način silikon izgori. Pri tem moramo biti previdni, da plamen vžigalnika ne držimo več kot 2 sekundi na istem mestu in da ob tem ne poškodujemo silikona ob strani stekla. Ko s plamenom segrejete celotno površino, je vaše delo opravljeno. Opazili boste, da se na steklu naberejo saje, zato masko na koncu očistite z milom. Ta postopek je obvezen ob nakupu nove maske, nato pa ga lahko po potrebi ponovite enkrat na sezono.

3. Pljunite v masko 5 min pred skokom v vodo

Preden skočite v vodo, pljunite v masko in jo za nekaj minut odložite. Nato masko pomočite in jo brez dotikanja stekel očistite.

4. Ne dotikajte se stekla

Ko je maska očiščena, se stekel ne dotikamo več. Na maski se namreč ustvari tanek film, ki jo ščiti pred rosenjem. Če se ga dotaknemo s prsti, ta film odstranimo in maska se ponovno prične rositi.

Si želite tudi vi spoznati potapljanje na vdih?

Pridružite se nam na treningih in tečajih prostega potapljanja!

Treningi potekajo vsak teden na bazenu in so primerni za vsakogar, ki išče vrhunsko rekreativno vadbo. Tečaji pa potekajo vsak mesec in so namenjeni bolj poglobljenemu znanju in spoznavanju osnov prostega potapljanja.