Kako izbrati pravi program plavanja in prostega potapljanja?

apnea Uncategorized @sl

V sklopu naše vadbe boste našli veliko različnih programov in skupin, ki nudijo veliko možnosti za atraktiven trening in doseganje ciljev na športni in osebni ravni. Da pa boste lažje izbrali prave treninge za vas, smo vam pripravili par napotkov. Zagotavljamo vam, da boste tako zimske mesece preživeli v izjemni družbi, v novo sezono pa zaplavali odlično pripravljeni!

KONDICIJA ZA PODVODNI RIBOLOV

Če je vaš cilj postati boljši podvodni lovec, potem potrebujete tudi kombinacijo splošne kondicije in maksimalne apneje. Zato za osnovo izberite začetni ali nadaljevaln program (odvisno od vašega znanja tehnike plavanja). Drugi trening v tednu pa naj bo nek kondicijski trening na suhem, naprimer tek ali kolesarjenje, ali pa tudi statična apneja.

SPROSTITEV IN ZABAVA

Program, ki v celoti temelji na sproščanju je statična apnea. Tu v popolnem mirovanju na vodni gladini zadržujemo sapo in obenem sproščamo misli in telo. Ta vas bo navdušil zaradi meditativnega stanja umiritve miselnih tokov in blagodejnih učinkov potapljaškega refleksa, ki se sproži ob zadrževanju sape. Sprostili boste stres in izboljšali počutje.

REKREATIVNO PLAVANJE

Pozabite na monotone treninge plavanja v bazenu. Pri nas vsak zaveslaj postane nepozabno doživetje. Z vadbo plavanja in prostega potapljanja boste napredovali v prsni, kravl in delfinovi tehniki ter plavanju pod vodo. Obenem boste razvili svojo vitalno pljučn kapaciteto in jo uporabili za nepozabne trenutke plavanja pod vodo. Dosegli boste športno rast in razvili kontrolo nad svojimi miselnimi procesi, kar boste lahko s pridom izkoristili tudi v vsakdanjem življenju. Kateri program izbrati? Začetni, če še nimate izkušenj s športnimi tehnikami plavanja in enega od nadaljevalnih, če sta vam kravl in prsno tehnika že domača.

PRVI KORAKI V PROSTO POTAPLJANJE

Želite uživati v neskončnih trenutkih tišine, ko se breztežno premikate pod vodno gladino? Izkušnje kažejo, da ti trenutki postanejo mnogo daljši in prijetneši ob kančku plavalne kondicije in znanju tehnik plavanja. S tem zmanjšamo porabo kisika, naše gibanje pod vodo pa postane hitrejše in učinkovitejše. Začetni program je prava vstopna točka v svet prostega potapljanja. Po nekaj mesecih pa priporočamo dodaten trening statike ali monofin/bi fins program.

REKREATIVNO PROSTO POTAPLJANJE

Led je prebit, ko v bazenu in morju osvojite učinkovito gibanje pod vodo. Takrat do izraza prideta treninga v nadaljevalni skupini. Razvoj plavalne kondicije, tolerance na CO2 in nizko vrednost O2 so temelji nadaljevalnih programov. Tu pa lahko izbirate med nadaljevalnim 1, ki je nekoliko manj fizično naporen in nadaljevalnim 2 programom, ki je namenjen vsem izziva željnim plavalcem in prostim potapljačem.

ŠPORTNO PROSTO POTAPLJANJE

Ste se zaljubili v prosto potapljanje in je ta postal vaša osrednja rekreativno športna aktivnost? Osnova je trening kondicije in CO2 tolerance, kar vam bo prinesel eden od nadaljevalnih programov. Piko na i in velik napredek pa boste dosegli z dodatnim treningom statike, monofin/bi fins ali performance programom. V kolikor vam je bolj domača disciplina brez plavuti vam predlagamo performance program. Za ljubitelje dolgih plavuti pa priporočamo monofin/bi fins program.

TEKMOVALNI PROGRAM

Tekmovalne ambicije zahtevajo največjo predanost športnika in trenerja. Kar nekaj državnih prvakinj in prvakov je sledilo našim programom in doseglo izjemne napredke. Kaj predlagamo? Nadaljevalno 2 in performance skupino kot osnova, z dodatkom statike ali specifičnega suhega treninga odvisno od prostega časa.

Si želite tudi vi spoznati potapljanje na vdih?

Pridružite se nam na treningih in tečajih prostega potapljanja!

Treningi potekajo vsak teden na bazenu in so primerni za vsakogar, ki išče vrhunsko rekreativno vadbo. Tečaji pa potekajo vsak mesec in so namenjeni bolj poglobljenemu znanju in spoznavanju osnov prostega potapljanja.