Trije novi državni rekordi v potapljanju na vdih

apnea Uncategorized @sl

Kar trije novi državni rekordi so bili postavljeni v sklopu dveh tekmovanj v Beogradu in Innsbrucku. Andrej Ropret in Neža Čeč sta v statični apnei postavila nove mejnike na 9min 3s ter 5min 48s, medtem ko je Samo Jeranko s 180m izboljšal rekord v dinamični apnei brez plavuti.

Uvod v novo tekmovalno sezono za slovenske proste potapljače že tradicionalno predstavljata tekmovanji v Beogradu in Innsbrucku. Sobotnega dogodka v Srbiji se je udeležilo 35 tekmovalcev med katerimi je bilo 10 slovenskih prostih potapljačev

Izjemen rezultat v statični apnei je dosegel Kranjčan Andrej Ropret, ki je za tri sekunde kot prvi slovenec presegel magično mejo devetih minut. S tem je svojo prejšnjo najboljšo znamko iz leta 2017 izboljšal za enajst sekund in zasedel drugo mesto za Hrvatom Veljanom Zankijem. Andrej, sicer specialist za bazenske discipline in aktualni svetovni podprvak v dinamični apnei se v naslednjih dneh odpravlja v Dubaj na najbolj prestižno tekmovanje v statični apnei, ki ga v spomin na stare običaje organizira kraljeva družina.

Desetčlansko slovensko ekipo je v Beogradu sestavljalo tudi 5 članov Apnea.Si. Iskrene čestitke si na svojem prvem tekmovanju zaslužita Lucija Rihtar ( STA 4min 15s, DNF 80m) in Slavica Žertuš ( STA 4min 40s). Njima so se na tekmovanju pridružili še Saglara Mandzijeva (STA 4min 33s , DYN 129m), Robert Tašič ( STA 6min 6s, DYN BiFins 110m) in Martin Mali ( STA 4min 34s, DYN 114m). Za izjemne potope jim iskreno čestitamo!

Dan zatem je v Avstriji potekal 7. Tyrolean Apnea Cup, ki se ga je udeležilo 32 tekmovalcev iz osmih držav med njimi tudi trije Slovenci. Neža Čeč si je v svoji paradni bazenski disciplini priborila zmago in z rezultatom 5min in 48s tudi nov državni rekord. Prejšnja najboljša znamka je bila od leta 2017 v lasti Alenke Artnik.

Za še tretji rekord v minulem vikendu pa je poskrbel Samo Jeranko v dinamični apnei brez plavuti, kjer si je zmago in nov državni rekord priboril z rezultatom 180m. Prejšnjo znamko Andreja Ropreta je izboljšal za štiri metre.

Neži in Samu se je v Innsbrucku le dan po tekmi v Beogradu pridružila tudi Saglara Mandzhijeva, ki je navdušila z novim osebnim rekordom v statiki 5min 9s. Popolno slavje pa ji je preprečila tehnična napaka pri opravljanju protokola po odličnem 115m dolgem potopu brez plavuti.

Naslednje tekmovanje, ki se ga bomo udeležili, bo Odprto državno prvenstvo v potapljanju na vdih 16. marca v Mariboru.

Apnea.Si

Si želite tudi vi spoznati potapljanje na vdih?

Pridružite se nam na treningih in tečajih prostega potapljanja!

Treningi potekajo vsak teden na bazenu in so primerni za vsakogar, ki išče vrhunsko rekreativno vadbo. Tečaji pa potekajo vsak mesec in so namenjeni bolj poglobljenemu znanju in spoznavanju osnov prostega potapljanja.