5 nasvetov za pripravo na novo sezono potapljanja na vdih

apnea Nasveti

1. TELESNA KONDICIJA

Splošna kondicija je osnova vsakega športa. Če ste popolni začetnik ali dolgoletni športnik, je potrebno kondicijo pridobiti in jo kasneje vzdrževati. Tek in plavanje sta tista osnovna športa, ki pomagata pri ohranjanju telesne kondicije. Kilometrino in težavnosti morate prilagoditi trenutnemu stanju, le ta pa mora s časom naraščati.

2. MOČ

Ko je govora o mišični masi človeka, večina od nas pomisli na mučne ure v fitnesu z utežmi. Vendar osnova za krepitev telesnih mišic so vaje z lastno težo, bodisi pilates ali podobne vadbe. Kdor pa želi nadgradnjo moči, pa v upoštev pridejo tudi vaje z utežmi. Pomembna je tudi pravilna izvedba vaj. Prosto potapljanje je anaeroben šport, zato lahko z vključevanjem treninga moči zelo napredujemo.

3. SPROŠČANJE IN RAZTEZANJE

Vse je v glavi. Pregovori, ki smo ga slišali že velikokrat in drži kot pribito, sploh za prosto potapljanje. Z izvajanjem joge lahko telo pripeljemo na nivo, ki ga s fizičnim treningom ne bi mogli doseči. Povezovanje telesa z duhom je tema, ki se vedno več uveljavlja ne samo v rekreativnem, temveč tudi v vrhunskem športu.

4. POTAPLJAŠKA OPREMA

Dobra potapljaška oprema omogoča boljši izkoristek gibanja pod vodo. V dobri opremi smo sproščeni in nas varuje pred zunanjimi vplivi (sonce, mraz, voda,…). Bodite pozorni pred začetkom sezone glede stanja vaše opreme, da ne boste negativno presenečeni. Dobra oprema mora biti vedno servisirana in redno vzdrževana.

Hvar Freediving Instructor course

 

5. NOVA SEZONA – NOVE VEŠČINE

Nikoli nisi prestar, da se ne bi mogel naučil nekaj novega. Potrebno je biti igriv in ambiciozen, odprt za nove stvari. Vsako novo znanje ti prinese nove izkušnje, ki ti slej ko prej lahko pridejo še kako prav. Ko enkrat osvojiš nove veščine, jih je treba obnavljati. Enako se dogaja pod vodo s tehniko plavanja in izenačevanja pritiska, ki se največkrat najraje rušita. S tema dvema komponentama izboljšamo učinkovitost in sproščenost pod vodo.

To so osnovni nasveti za pripravo na novo sezono. Sedaj pa veselo na delo!