Kinoshita, Trubridge in Ropret rekordno

apnea Uncategorized @sl

V zadnjem tednu je svet prostega potapljanja z navdušenjem spremljal letošnjo izvedbo prestižnega globinskega tekmovanja Vertical Blue 2016 na Bahamih. Mnogi smo se spraševali, kako dolgo bodo ostali nedotaknjeni rekordi legende prostega potapljanja Rusinje Natalije Molchanove. Na veliko presenečenje je mejo prvega izmed njih premaknila Japonka Sayuri Kinoshita. V disciplini brez plavuti se je potopila 72m, kar je meter več od prejšnjega rekorda Molchanove.



A Sayuri ni bila edina, ki je v tem obdobju izboljšala svetovni rekord. Lov na naslednjega v seriji izjemnih potopov prejšnjega tedna se je pričel že pred 2 mesecema. Rivalstvo med Špancem Miguelom Lozanom in Novozelandcem Williamom Trubridgom traja že vse od leta 2012, ko sta oba v istem dnevu poizkušala izboljšati rekord v disciplini prosti potop (FIM). Že takrat je bila ciljna rekordna znamka 122 metrov, ki je ostala nedotaknjena vse do danes. Štiri leta nazaj se je Lozano uspešno potopil do rekordne globine, a kasneje med povratkom na površino izgubil zavest. William, ki je bil takrat na vrsti neposredno za njim, je potop zaradi Miguelove nesreče odpovedal. Rivalstvo se je nadaljevalo vse do letošnje pomladi, ko je rekordno znamko 122m prvi naskakoval Miguel Lozano.



V krogu prijateljev je na Filipinih organiziral individualni dogodek, namenjen izključno rušenju svetovnega rekorda. Po uspešnih pripravah mu je načrte prekrižala trebušna viroza, ki ga je prizadela ravno nekaj dni pred napovedanim dogodkom. Kasneje se je kljub temu odločil za potop, a žal nekaj metrov pred površino izgubil zavest. S tem je pustil odprta vrata Williamu, da nekaj tednov kasneje sam poizkuša izboljšati rekord. To mu je sedmi dan tekmovanja Vertical Blue tudi uspelo. Potop je zaključil v času 4min in 24s, kar je že 15. svetovni rekord Williama, ki je v osrčju Deanove modre luknje na otoku Long Island praktično nepremagljiv.



Rekordno pa ni bilo le v svetovnem merilu. Andrej Ropret, v zadnjem obdobju eden najboljših slovenskih bazenskih prostih potapljačev, je svoj rekordni pohod pričel 26. in 27. aprila v Atenah ter ga nato nadaljeval vikend kasneje v Zagrebu. V Atenah je z razdaljo 249m močno premaknil mejo slovenskega rekorda v dinamični apnei. A že naslednji vikend je rekordu dodal še en meter, ter ga tako zaokrožil na 250m. Svojo vrhunsko pripravljenost je dokazal tudi v statični apnei, saj je v istem dnevu za 5 sekund izboljšal tudi rekord v tej disciplini. Ura se je ustavila pri 8min in 13s. Tako izjemna nastopa v enem samem dnevu sta vsekakor redkost v svetu prostega potapljanja, zato si zaslužita še toliko več pozornosti in čestitk. Držimo pesti, da Andrej svojo odlično pripravljenost okrona z vrhunskih nastopom na julijskem bazenskem svetovnem prvenstvu.



Avtorji fotografij: Daan VerhoevenMiguel LozanoAndrej Ropret