Samo Jeranko CMAS 2021

2. dan prvenstva: Potop z vlečenjem ob vrvi

apnea Tekmovanja

Aleksej Molčanov nadaljeval zmagoviti pohod, pri ženskah zmagoslavje Ukrajinke Natalije Žarkove. Samo Jeranko zasedel odlično 4. mesto, Japec Jakopin pa podrl veteranski svetovni rekord!

Drugi dan 5. CMAS svetovnega prvenstva v globinskem potapljanju so se potapljači in potapljačice preizkusili v disciplini potop z vlečenjem ob vrvi (FIM). Od Slovencev sta danes nastopila Samo Jeranko in Japec Jakopin, Alenka pa bo verjetno na prvenstvu ponovno nastopila v soboto, 8.10., ko bo na vrsti disciplina potop s stereo plavutmi. 

Moška konkurenca: Ponovno zmagoslavje Molčanova, svetovni rekord v veteranski kategoriji Master nad 70 let za Japca Jakopina

Med potapljači je globino dneva s 121 m ponovno napovedal Rus Aleksej Molčanov. Po napovedih sta mu sledila Francoz Abdelatif Allouach s 120 m in Hrvat Petar Klovar s 119 m. Aleksej je ponovno potrdil svojo nadvlado in uspešno opravil svoj potop, ki mu je prinesel novo zlato medaljo. Na drugi strani je imel Francoz Allouach težave s sinusi in je svoj potop preventivno zaključil že na globini 10 m. Drugo mesto si je tako prislužil Hrvat Petar Klovar, ki se je uspel potopiti na 119 m, tretji pa je bil Tunizijec Walid Boudhiaf s 113 m. To je že druga medalja za Tunizijca na tem prvenstvu po včerajšnjem drugem mestu v disciplini z monoplavutjo. Samo Jeranko je svoj potop prekinil 3 metre pred napovedano globino 108 m, a vseeno dosegel odlično 4 mesto. Zelo uspešno je svoj nastop danes opravil tudi Japec Jakopin, ki tekmuje v veteranski kategoriji Master nad 70 let. S potopom na 78 m je postavil nov svetovni rekord v veteranski kategoriji nad 70 let, za svoj nastop pa si je prislužil že drugo zlato medaljo na tem prvenstvu. Japec je sicer edini nastopajoči v svoji kategoriji, bi pa se danes s svojo globino na stopničke uvrstil tudi v kategoriji mlajših veteranov, saj se je globlje potopil le veteran iz Danske Jesper Stechmann

Ženska konkurenca: Ukrajinka Žarkova slavila pred Madžarko Korok in Čehinjo Konecno

Med potapljačicami je z 91 m najglobljo napoved dneva imela Ukrajinka Natalija Žarkova. Medtem ko je en dan prej v disciplini z monoplavutjo svoj potop na 103 m predčasno zaključila na globini 93 m (in s tem izgubila mesto na stopničkah), pa je danes svoj potop opravila z odliko in si zanj prislužila zlato medaljo. Drugo mesto je pripadlo Madžarki Fatimi Korok, ki se je uspešno potopila na 88 m, tretje mesto pa je za potop na 86 m pripadlo Čehinji Aleni Konecni. To je že druga bronasta medalja za Čehinjo na tem prvenstvu, možnosti za medaljo pa bo imela tudi v disciplini potop s stereoplavutmi, v kateri je v preteklosti že osvajala medalje. Kot smo že omenili, Alenke danes ni bilo med nastopajočimi. Disciplini potop z vlečenjem ob vrvi Alenka v zadnjih letih ni posvečala posebne pozornosti, tako da se danes ni odločila za nastop. Za Alenko bomo lahko ponovno držali pesti v soboto, ko bo spet med favoritinjami za zlato medaljo v disciplini potop s stereo plavutmi. Danes je na tekmi manjkala tudi Italijanka Alessia Zecchini, ki pa ji je nastop preprečila diskvalifikacija na včerajšnji tekmi, ko je pri povratku s potopa na 116 m izgubila zavest pod vodno gladino. Po CMAS pravilih si potapljačica ali potapljač ob izgubi zavesti pod vodno gladino ob diskvalifikaciji prisluži tudi prepoved nastopanja naslednji dan tekmovanja. Italijanka bo v primeru zdravniškega soglasja najverjetneje nastopila že v petek v disciplini potop brez plavuti, v kateri je trenutno nosilka svetovnega rekorda.

Vsem tekmovalkam in tekmovalcem vse čestitke za uspešne potope. Jutri na sporedu ni potopov, saj je na vrsti dan premora, v petek pa se prvenstvo nadaljuje z disciplino potop brez plavuti (CNF). Spremljajte našo spletno stran za nadaljnja poročila. 

🥇 NATALIIA ZHARKOVA 🇺🇦

🥇 ALEKSEJ MOLCHANOV 🇷🇺