rekordi v potapljanju

1. dan prvenstva: potop z monoplavutjo

apnea Tekmovanja

Aleksej in Alenka obranila naslova svetovnih prvakov v najgloblji disciplini

Za nami je razburljiv prvi dan 5. CMAS svetovnega prvenstva v globinskem potapljanju na vdih. Danes so se potapljači in potapljačice preizkusili v disciplini potop z monoplavutjo (CWT). Kot je že tradicionalno, otvoritveni dan s seboj prinese kar nekaj nervoze med tekmovalci in tekmovalkami, posledica česar je bila tudi danes kopica prezgodnjih obratov in diskvalifikacij. V spodnjem sestavku bomo na kratko opisali, kateri potapljači in potapljačice so se uspeli zoperstaviti pritisku in katerim na žalost ni uspelo doseči svojih ciljev.

Ženska konkurenca: Alenka uspela obraniti naslov prvakinje v taktični bitki

Medtem ko je v moški konkurenci potapljač z najglobljo napovedjo dneva tudi dosegel zmago, pa je bila drugačna zgodba pri potapljačicah. Italijanka Alessia Zecchini je napovedala potop na neverjetnih 116 m, medtem ko je Alenka Artnik napovedala potop na zanjo dokaj konservativno globino 105 m. Tretjo najglobljo globino je napovedala Francozinja Alice Modolo (104 m), medtem ko so 4. globino napovedale kar 3 potapljačice (Natalija Žarkova, Chiara Obino in Marianna Gillespie). Alessia Zecchini je svojo globino dosegla rutinsko, zapletlo pa se je na povratku proti površju. Nekje 15 m pod površjem je zapadla v resno krizo in za varen povratek na površje potrebovala pomoč varnostnih potapljačev. Za svoj neuspešen potop je prejela rdeč karton ter si zaradi pomoči potapljačev pod vodo prislužila tudi diskvalifikacijo za jutrišnjo tekmovanje. Za nadaljevanje prvenstva bo morala prejeti zeleno luč s strani zdravstvenega osebja. Alenka je svoj potop na 105 m opravila z odliko in tako uspešno potrdila svoj primat v tej disciplini. Drugo mesto je na koncu pripadlo Francozinji Marianni Gillespie, ki se je uspešno potopila na globino 103 m. Francozinja Alice Modolo, Ukrajinka Natalija Žarkova in Italijanka Chiara Obino so vse zaključile potop pred doseženo napovedano globino, tako da je tretje mesto na koncu pripadlo Čehinji Aleni Konecni, ki se je potopila na 91 m. Čestitke vsem potapljačicam za uspešne potope!

Moška konkurenca: Aleksej Molčanov potrdil svojo nadvlado v disciplini z monoplavutjo

Zmagovalec med moškimi je pričakovano postal Rus Aleksej Molčanov, ki je napovedal tudi najgloblji potop 1. tekmovalnega dne. Svoj 4 minute in 26 sekund dolg potop je opravil rutinsko in na površju ni bilo nobenega dvoma o prejemu belega kartona. Drugo najglobljo napoved je najavil Italijan Davide Carrera (123 m). Svojo napovedano globino je zaradi izjemno hidrodinamične pozicije pri prostem padu dosegel neverjetno hitro (1 minuta in 50 sekund), nato pa se z vzorčno delfin tehniko kot raketa vrnil proti površju (Celoten potop je trajal le 3 minute in 12 sekund!). Na površju se je sicer kar nekaj sekund boril na robu zavesti, a vseeno herojsko zaključil varnostni protokol znotraj časovne omejitve in prejel bel karton za odlično končno drugo mesto. Tretjo napoved dneva je imel Rus Andrej Matveenko (122 m), ki pa na žalost ni uspel uspešno zaključiti svojega potopa. Na povratku iz globine je že nekje 20 m pod površjem kazal jasne znake težav, tako da so mu varnostni potapljači nekje na 15 m priskočili na pomoč in ga potegnili na površje. Zaradi pomoči varnostnih potapljačev pod gladino je prejel rdeč karton, pomoč varnostnih potapljačev pod gladino pa pomeni, da Andrej ne bo smel nastopiti na jutrišnji tekmi. Za nastop v zadnjih dveh disciplinah bo moral dobiti zeleno luč s strani zdravniške službe prvenstva. Tretje mesto je posledično dosegel Tunizijec Walid Boudhiaf, ki se je uspešno potopil na 116 m. 

Samo Jeranko je svoj današnji potop na 110 m odpovedal in bo hranil moči za potope v drugih disciplinah, ki še prihajajo, Japec Jakopin pa je svoj potop na 81 m zaradi domnevnih težav z izenačevanjem na žalost predčasno zaključil na globini 53 m. Obema želimo uspešne potope v naslednjih dneh.

Jutri bodo potapljači in potapljačice tekmovali v disciplini vlečenje ob vrvi (FIM). Spremljajte našo spletno strani za nadaljnja poročila s tekmovanja.

🥇 ALENKA ARTNIK 🇸🇮

🥇 ALEKSEJ MOLCHANOV 🇷🇺