Državno prvenstvo v prostem potapljanju 2017

apnea Tekmovanja

Še eno uspešno državno prvenstvo v bazenskih disciplinah je za nami. Tokrat je dogodek potekal 1. in 2. aprila v Kranju pod okriljem ŠD Inhale blue in DPD Kranj. Številni novi obrazi so navdušujoče dejstvo, ki potrjujejo vse večjo popularnost prostega potapljanja. Na dogodek smo se zadnja dva meseca intenzivno pripravljali tudi člani Apnea Slovenija. Udeležili smo se ga v zasedbi Vita Kremser, Neža Čeč, Martin Mali, Rober Tašič, Nik Škrlec in Samo Jeranko. Rezultati so potrdili uspešne treninge več o prvenstvu pa v nadaljevanju novice.

Iz leve proti desni: Martin Mali, Neža Čeč, Samo Jeranko, Vita Kremser, Robert Tašič in Nik Škrlec foto: Beno Jeranko

Prvenstvo se je pričelo zelo napeto. Že v prvi skupini discipline brez plavuti (DNF) sta nastopila dva favorita za zmago, Andrej Ropret in Samo Jeranko. S 164m je bil uspešnejši član Apnea Slovenije, medtem ko je bil Ropret žal diskvalificiran. Tekmovanje sta odlično nadaljevali dekleti Vita Kremser (109m) in Neža Čeč (81m), ki sta v tej disciplini osvojili prvo in tretje mesto. Drugo mesto je pripadlo Tjaši Učakar (83m).  Robert Tašič je s 114m izboljšal osebni rekord in zasedel tretje mesto,  za mariborčanom Robertom Grošeto (125m). Martin Mali je borbeno zaključil potop na 100m, Nik Škrlec pa žal ni uspel realizirati super pripravljenosti in bil zaradi podobne napake kot Ropret diskvalificiran.

Nik Škrlec med nastopom v disciplini brez plavuti

Nik Škrlec med nastopom v disciplini brez plavuti. Foto: Samo Jeranko

Martin Mali po uspešno zaključen potopu v disciplini brez plavuti

Martin Mali po uspešno zaključen potopu v disciplini brez plavuti. Foto: Samo Jeranko

Druga disciplina prvega dne je bila statična apnea. Ponovno je kot prvi nastopil Jeranko in potop kontrolirano zaključil pri 7min in 32s. S tem rezultatom je zasedel prvo mesto. Zmagovalno stopničko si je priborila tudi Neža Čeč s časom 5min in 4s, druga je bila Vita Kremser s 4min in 54s, tretja pa Tjaša Učakar s 4min in 33s. V moški konkurenci je druga stopnička zmagovalnega odra pripadla Alanu Pavliču (6min45s) in tretja članu Apnea Slovenije Robertu Tašiču (5min 57s). Martin Mali in Vid Škrlec sta opravila zelo uspešne potope, prvi s časom 4min 51s in drugi s 5min in 5s.

Neža Čeč je s časom 5min in 4s zmagala v ženski konkurenci

Neža Čeč je s časom 5min in 4s zmagala v ženski konkurenci. Foto: Samo Jeranko

Nik Škrlec pri spremljanju nastopa Vite Kremser, ki ga je zaključila s časom 4min in 54s

Nik Škrlec pri spremljanju nastopa Vite Kremser, ki ga je zaključila s časom 4min in 54s. Foto: Samo Jeranko

Robert Tašič je s časom 5min 54s zasedel tretje mesto v statični apnei

Robert Tašič je s časom 5min 54s zasedel tretje mesto v statični apnei. Foto: Samo Jeranko

Drugi dan prvenstva je bila na sporedu še zadnja bazenska disciplina, to je dinamična apnea s plavutmi. V moški in ženski konkurenci smo imeli člani Apnea Slovenija veliko adutov za prva mesta. Le kanček je manjkalo in bi Vita Kremser svoj potop zaključila z novim državnim rekordom. Žal je pri opravljanju tekmovalnega protokola za trenutek potopila usta in njena fantastična daljava 185m je bila s tem razveljavljena. Podobno smolo kot Vita je imela tudi Neža Čeč. Prva mesta so nato osvojila Tjaša Učakar (100m), Mojca Haberman (92m) in Gaja Vrbinc (87m).

Viti Kremser je zgolj malo manjkalo do novega državnega rekorda v disciplini s plavutjo

Viti Kremser je zgolj malo manjkalo do novega državnega rekorda v disciplini s plavutjo. Foto: Samo Jeranko

Uspešnejši so bili moški, saj je Samo Jeranko suvereno in z veliko rezerve zaključil potop na 231m in si s tem zagotovil zmago v še tretji disciplini prvenstva. Sledila sta mu Toni Nagode s 183m in Žan Petek s 163m. Robert Tašič je potop uspešno zaključil na 155m, Martin Mali na 131m in Nik Škrlec na 103m.

Samo Jeranko pred nastopom v zadnji disciplini prvenstva. foto: Beno Jeranko

Samo Jeranko pred nastopom v zadnji disciplini prvenstva. Foto: Beno Jeranko

Samo Jeranko več kot zadovoljen z nastopom na državnem prvenstvu

Samo Jeranko več kot zadovoljen z nastopom na državnem prvenstvu. Foto: Beno Jeranko

Vita, Nik, Robert in Samo ob koncu tekmovanja

Vita, Nik, Robert in Samo ob koncu tekmovanja. Foto: Beno Jeranko

V skupnem seštevku vseh treh disciplin sta bili do zadnje discipline v vodstvu Vita Kremser in Neža Čeč, a sta na koncu morali športno prva tri mesta prepustit članicam Inhale blue Tjaši Učakar, Mojci Haberman in Gaji Vrbinc. V moški konkurenci sta prvo in drugo mesto osvojila Jeranko in Tašič, tretje pa je pripadlo Nejcu Likarju.

Neža Čeč, Vita Kremser in Tjaša Učakar prve tri v statični apnei. Foto: Beno Jeranko

Neža Čeč, Vita Kremser in Tjaša Učakar prve tri v statični apnei. Foto: Beno Jeranko

 

Zmagovalci v skupnem seštevku. Foto: Beno Jeranko

Zmagovalci v skupnem seštevku. Foto: Beno Jeranko

Iskrene čestitke vsem udeležencem in udeleženkam ter organizatorjem, ki so pripravili izjemno vzdušje. Se vidimo naslednje leto.

Samo Jeranko